Καινοτόμος τεχνολογία με «οδηγό» τα τζιτζίκια

Καινοτόμος τεχνολογία με «οδηγό» τα τζιτζίκια

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σχέση μπορεί να έχουν οι ακτίνες λέιζερ ή οι οθόνες κινητών τηλεφώνων με τα τζιτζίκια; Με μία πρώτη ανάγνωση καμία. Εξετάζοντας, όμως, κανείς τα τεχνολογικά ευρήματα της ομάδας Biomimetic, ίσως τελικά πειστεί ότι υπάρχει συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών. Οπως άλλωστε μαρτυράει και το όνομά της, η Biomimetic επιχειρεί να δημιουργήσει στο εργαστήριό της τεχνολογίες που μιμούνται τις ιδιότητες της φύσης. «Η Biomimetic, εμπνεόμενη από τη φύση, χρησιμοποιεί φως από λέιζερ για την κατεργασία γυάλινων επιφανειών με σκοπό τη μείωση της αντανάκλασής τους», αναφέρει ένας εκ των ερευνητών της, ο Βαγγέλης Σκουλάς, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να μειωθεί η αντανάκλαση των γυάλινων επιφανειών είναι κυρίως χημικές, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι το ίδιο ανθεκτικές.

Εκλαϊκεύοντας ακόμη περισσότερο τις πτυχές της τεχνολογίας τους, ο κ. Σκουλάς, τονίζει ότι «αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε οθόνες κινητών, laptop, τηλεόρασης ή ρολογιών, επιτρέποντάς μας να αναγνώσουμε τι αναγράφεται σε αυτές, χωρίς να μας εμποδίζει ο ήλιος». Προσθέτει δε ότι, με την τεχνολογία της Biomimetic, η μείωση της αντανάκλασης από το περιβάλλον φως μειώνει σημαντικά και την κατανάλωση ενέργειας στις ηλεκτρονικές συσκευές σε συνθήκες υψηλού φωτισμού, ενώ αντικαθιστά τις βλαβερές για το περιβάλλον, χημικές μεθόδους –που χρησιμοποιούνται σήμερα– προκειμένου να δώσουν λύση στο ίδιο πρόβλημα.

Το θέμα βέβαια είναι πώς σχετίζονται έντομα όπως τα τζιτζίκια με την ιδέα της Biomimetic. O κ. Σκουλάς εξηγεί στην «Κ» ότι εξετάζοντας τα φτερά του τζίτζικα και της πεταλούδας Greta oto (πεταλούδα με τα γυάλινα φτερά), η Biomimetic σκέφθηκε πως ίσως μπορεί να προσδώσει στις γυάλινες επιφάνειες τις αντιανακλαστικές ιδιότητες που διαθέτουν τα φτερά των δύο εντόμων.

«Τα φτερά δηλαδή των τζιτζικιών είναι αντιανακλαστικά και χάρη σε αυτά το φως του ήλιου τα διαπερνά και ζεσταίνει το σώμα τους, χωρίς να γίνονται ορατά στους θηρευτές τους», αναφέρει ο ίδιος. «Ουσιαστικά, ενώ στη φύση η διαδικασία αυτή διήρκεσε εκατομμύρια χρόνια και επιτεύχθηκε μέσω της εξέλιξης και της φυσικής επιλογής, εμείς, χρησιμοποιώντας μία λάμψη φωτός από λέιζερ, μπορούμε να τη μιμηθούμε πιστά».

Η ομάδα της Biomimetic απαρτίζεται από πέντε ερευνητές που φιλοδοξούν να μιμηθούν «τεχνολογικά» τη φύση, μέσα στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λειζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας Κρήτης. Πρόκειται για τους δρα Μανώλη Στρατάκη, Βαγγέλη Σκουλά, Ανδρέα Λεμονή, Αλέξανδρο Μιμίδη και Αντώνη Παπαδόπουλο. Και οι πέντε μελέτησαν την τεχνολογία αυτή τα τελευταία τρία χρόνια και τώρα φιλοδοξούν να λάβουν χρηματοδότηση, να προμηθευτούν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και να «ντύσουν» επιχειρηματικά την ιδέα τους. Ενα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έκαναν με τη συμμετοχή τους στον 9ο διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, όπου βρέθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, ήδη η εταιρεία βρίσκεται υπό παρακολούθηση εγχώριων και ξένων fund, ενώ μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας του εξωτερικού αλλά και παρασκευαστές ακριβών ρολογιών έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον για την τεχνολογία τους. «Στόχος μας είναι η εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας με έδρα την Ελλάδα, όπου μέσα στις δικές μας εγκαταστάσεις θα μπορούμε να κατεργαζόμαστε και να πουλάμε βιομιμητικά γυαλιά για άλλες εταιρείες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή