Εκλογών ερωτήματα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος θα κερδίσει: συνήθως το μείζον ερώτημα σε μια εκλογική αναμέτρηση, αλλά στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται ότι δεν τίθεται καν. Τα αποτελέσματα των πολύ πρόσφατων ευρωεκλογών και η αποκατάσταση της πληγείσας αξιοπιστίας των δημοσκοπήσεων οδηγούν στην κοινή παραδοχή, νικητών και ηττημένων, ειδικών και απλών πολιτών, ότι τις εκλογές θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Αυτοδυναμία: έχει αναδειχθεί στο κύριο ζητούμενο των εκλογών και στρατηγικός στόχος της Ν.Δ. Είναι πολύ πιθανή, αλλά όχι εξασφαλισμένη. Γι’ αυτό η ηγεσία του κόμματος προειδοποιεί κατά του εφησυχασμού. Ταυτόχρονα, τα στελέχη εκπέμπουν αέρα μεγάλης νίκης. Ενας δύσκολος συνδυασμός.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ.: σε περίπτωση που επιτευχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε αυτοδύναμα είτε μέσα από συνεργασία, το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχουν ομάδες με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές, μια πραγματικότητα που εκ των πραγμάτων επιβάλλει την τήρηση ισορροπιών, κάτι όχι πάντα εύκολο.

Ο παράγων Καραμανλής: μετά τη δεκάχρονη σιωπή του, επανήλθε πριν από λίγες ημέρες στο προσκήνιο. Παραμένει δημοφιλής, δημοσίως στηρίζει τον αρχηγό του κόμματος, ενώ εξέπεμψε ένα χρήσιμο στη συγκεκριμένη συγκυρία μήνυμα ενότητας. Θα επιθυμήσει –και αν ναι, θα του προσφερθεί– το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Τα μικρά κόμματα: από άποψη ουσίας, αλλά και συμβολισμού, έχει σημασία πόσα κόμματα –από τέσσερα έως επτά– θα εκπροσωπούνται στη Βουλή. Το ζήτημα είναι ουσιαστικό, καθώς πιθανώς να επηρεαστεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, είτε μονοκομματικής με ή χωρίς την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είτε πολυκομματικής ως απόρροια πιθανών συνεργασιών. Παράλληλα, σε επίπεδο συμβολισμού έχει σημασία εάν θα μπει στη Βουλή η Χρυσή Αυγή, και αν ναι με τι ποσοστό.

Τσίπρας στην αντιπολίτευση: σε περίπτωση που, όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας ηττηθεί την Κυριακή, ένα ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι τι είδους αντιπολίτευση θα επιλέξει να ασκήσει. Γοητευμένος από το «φλερτ» με τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες και έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα παραμείνει στο προσκήνιο για πολλά χρόνια, λογικά θα επιλέξει την πιο σοβαρή και υπεύθυνη στάση, επενδύοντας στην αναδιάταξη της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Θα το κάνει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή