Το Κονκλάβιο (02/07/19)

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O γάμος του Καραγκιόζη

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για θέατρο του παραλόγου. Αλλά, όπως μου μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν είχε τίποτα «αβάν-γκαρντ» η Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής που κατέληξε χθες χωρίς απόφαση για να αρχίσει ξανά σήμερα. Για την ακρίβεια, όσα μου μεταφέρουν θυμίζουν δυστυχώς τον γάμο του Καραγκιόζη… Και όχι μόνο επειδή με τη σύνοδο αυτή έσπασε το ρεκόρ της 17ωρης διαπραγμάτευσης της 13ης Ιουλίου 2015 του Αλέξη Τσίπρα. Τουλάχιστον τότε κατέληξαν στις 9.30 το πρωί με απόφαση. Αντιθέτως, οι Eυρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν χθες στις 11.30 χωρίς απόφαση. Ρεκόρ τσαπατσουλιάς…

Τον «πούλησε» 

Αρκετοί στο ΕΛΚ αποδίδουν ευθύνες στην Αγκελα Μέρκελ, επειδή βιάστηκε να «πουλήσει» τον Μάνφρεντ Βέμπερ ήδη από τη διαπραγμάτευση της Οσάκα. Αυτό, επειδή, όπως πληροφορούμαι, εκεί κατέστη σαφές ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε βέτο για τον Spitzenkandidat του ΕΛΚ και η Μέρκελ για τον Μισέλ Μπαρνιέ. Εκεί κατέστη σαφές ότι το παζάρι θα στρεφόταν γύρω από κάποια εναλλακτική λύση. Αντ’ αυτού, όμως, πολλοί στο ΕΛΚ ψέγουν τη Μέρκελ ότι βιάστηκε να στείλει τον Βέμπερ στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου και να παραδώσει τον θρόνο της Κομισιόν στους Σοσιαλ-Φιλελεύθερους. Θεωρούν ότι η κυρία έκανε ένα μεγάλο δώρο στον Μακρόν και στον Πέδρο Σάντσεθ, υποτιμώντας το γεγονός ότι οκτώ πρωθυπουργοί του ΕΛΚ στο Συμβούλιο δεν ήταν έτοιμοι να το δεχθούν και έθεσαν ζήτημα, καθώς ο δικός τους Spitzenkandidat τερμάτισε πρώτος.

Χάθηκε η μπάλα

Στο χάος που κυριάρχησε προστέθηκαν οι Ανατολικοί με τις δικές τους απαιτήσεις, ενώ ο Μακρόν έβαλε κι άλλα αντίδωρα στο τραπέζι, προτείνοντας στο ΕΛΚ την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κάπου εδώ, όπως μου λένε, δεν χάθηκε μόνο η μπάλα. Χάθηκε και το γήπεδο. Περίπου ο καθένας άρχισε τα «μικροντιλαρίσματα» και πρότεινε κάποιον δικό του. Ας πούμε, βάζοντας στο τραπέζι και τη γυναικεία ποσόστωση, κάποιοι –ο Μπορίσοφ– πρότειναν την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για πρόεδρο του Συμβουλίου, ενώ δεν έχει καν θητεύσει ως πρωθυπουργός. Και κάποιοι άλλοι –ο Λίο Βαράντκαρ– την Ιρλανδή Μακγκίνες για πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. Αν σε αυτό προστεθούν το τζετ λαγκ όσων μετείχαν στην Οσάκα και η αϋπνία, θεωρώ ότι είναι θαύμα που δεν προτάθηκε για κάποια από τις κορυφαίες θέσεις ο ίδιος ο Καραγκιόζης.

Ερασιτεχνισμός

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες και στον ερασιτεχνισμό του Τουσκ. Και έχω την εντύπωση ότι πρέπει να έδεσαν τον Ζ.-Κ. Γιούνκερ με αλυσίδες για να μην εκστομίσει καμιά μνημειώδη ατάκα. Πάντως, για να υπάρξει σήμερα λύση, θα πρέπει το τραπέζι να ξαναστρωθεί από την αρχή. Ή να προταθεί κάποιος εν ενεργεία πρωθυπουργός. Ή να οριστεί νέο ραντεβού για τις 15 Ιουλίου, όταν με τη διαφαινόμενη εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει προστεθεί ακόμη ένας αρχηγός από το ΕΛΚ στο Συμβούλιο. Ή ακόμα και μετά το καλοκαίρι.

Μεγάλη καρδιά

«Θα παραμείνω πάντα Κιλτίδης». Και όμως, δεν είναι απειλή. Είναι, όπως μαθαίνω, το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας του Κώστα Κιλτίδη στο Κιλκίς. Τα συμπεράσματα δικά σας. Το ενδιαφέρον στο Κιλκίς, όπου προβάδισμα ακούω ότι έχει ο μέχρι πρότινος βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς, είναι έτερη συμμετοχή στη «γαλάζια» λίστα: αυτή της Αναστασίας Ανανιάδου. Το αναφέρω επειδή έμαθα ότι ο νονός της είναι ο Γιώργος Σιμπιλίδης. Οπως σχολίασε πηγή μου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλη καρδιά… Ή απλά κλείνει παλιές πληγές. Πάντως, για να κλείσω το κεφάλαιο «οικογενειακά δράματα», θυμίζω ότι εκεί είναι υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ και ο Στέφανος Παραστατίδης, γιος του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρου Παραστατίδη.

Το άσπρο μαύρο

Σας είχα ενημερώσει για τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή στις Σέρρες για τα εθνικά θέματα και το Βουκουρέστι. Σας είχα πει ακόμη ότι θα έδινε το «παρών» και ο Κώστας Καραμανλής. Οπως και έγινε. Η εκδήλωση λειτούργησε και ως απάντηση σε όσα δημοσιεύθηκαν σε κυριακάτικο φύλλο περί της στάσης της κυβέρνησης Καραμανλή στο Σκοπιανό. Το λέω διότι προφανώς δεν ήταν τυχαία ούτε άνευ προηγούμενης συνεννόησης όσα είπε ο Καραμανλής (υποψήφιος βουλευτής Σερρών). Οπως το έθεσε, «αυτές τις μέρες κάποιοι στην προεκλογική τους αγωνία προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο με ανιστόρητα δημοσιεύματα». «Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: η Iστορία έγραψε ποιος είπε “όχι” στο Βουκουρέστι και ποιος είπε “ναι σε όλα” στις Πρέσπες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή