Διχασμένοι Βρετανοί στην «πρώτη» του νέου Ευρωκοινοβουλίου

Διχασμένοι Βρετανοί στην «πρώτη» του νέου Ευρωκοινοβουλίου

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου συστήθηκε χθες σε σώμα, σε μια συνεδρίαση που στιγματίστηκε από τη διαμάχη γύρω από το Brexit. Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές, που σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς δεν θα βρίσκονταν στο Ευρωκοινοβούλιο, παρέστησαν στη συνεδρίαση χωρισμένοι σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Από τη μία πλευρά οι 29 ευρωβουλευτές του κόμματος Brexit, η μεγαλύτερη συμπαγής κομματική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη τους όταν ένα σύνολο χάλκινων πνευστών εκτέλεσε την «Ωδή στη Χαρά» του Μπετόβεν, τον άτυπο ύμνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την άλλη, οι ευρωβουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών φόρεσαν ομοιόμορφα κίτρινα μπλουζάκια που έγραφαν «Το Brexit να πάει στα τσακίδια» (Bollocks to Brexit).

Πέρα από το βρετανικό «σόου», η εναρκτήρια συνεδρίαση περιλάμβανε εκδηλώσεις υποστήριξης προς τη Γερμανίδα πλοίαρχο του σκάφους «Sea Watch», Καρόλα Ρακέτε, αλλά και διαμαρτυρίες για την απουσία των Καταλανών αυτονομιστών ευρωβουλευτών. Οι έδρες των Κάρλες Πουτζντεμόν και Τόνι Κόμιν, αυτοεξόριστων στο Βέλγιο, και Οριόλ Τζουνκέρας, φυλακισμένου στη Μαδρίτη, έμειναν κενές και η ομάδα των Ισπανών ευρωβουλευτών αριθμούσε 51 αντί για 54 άτομα. Ο πρώην επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλωνίας και το πρώην στέλεχος της κυβέρνησης δεν μετέβησαν στη Μαδρίτη για να δώσουν τον όρκο του ευρωβουλευτή, ώστε να μην συλληφθούν. Οι ισπανικές αρχές δεν δέχθηκαν τον όρκο σε έγγραφη μορφή, ενώ δεν επέτρεψαν στον Τζουνκέρας να βγει από τη φυλακή για να ορκιστεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή