Κριστίν Λαγκάρντ: Από τη συγχρονισμένη κολύμβηση σε πολλές θέσεις ισχύος

Κριστίν Λαγκάρντ: Από τη συγχρονισμένη κολύμβηση σε πολλές θέσεις ισχύος

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ στο τιμόνι της ΕΚΤ ως πρώτης γυναίκας προέδρου στην πανίσχυρη ευρωπαϊκή τράπεζα, δεν αποτελεί την πρώτη φορά που η ίδια αναλαμβάνει ένα πόστο που ώς τώρα ήταν ανδροκρατούμενο.

Η Γαλλίδα 63χρονη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανήκει σε μία ομάδα ελάχιστων γυναικών που έχουν περάσει από θέσεις ισχύος στη διεθνή οικονομικοπολιτική σκηνή.

Ηταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά και πριν μπει στην πολιτική σκηνή η Κριστίν Λαγκάρντ είχε μία ιδιαίτερα επιτυχημένη διεθνή καριέρα ως δικηγόρος.

Το 1987, μόλις έξι χρόνια αφού είχε ξεκινήσει να δουλεύει στη διεθνή νομική εταιρεία Baker and McKenzie, έγινε εταίρος και επικεφαλής για όλη τη Δυτική Ευρώπη, σε μία εποχή κατά την οποία οι γυναίκες δεν αναλάμβαναν τέτοιους ρόλους. Πόσο μάλλον που επρόκειτο για μία Γαλλίδα σε αμερικανική εταιρεία.

Οταν ανέλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2011, το ηθικό στον διεθνή οργανισμό ήταν στο ναδίρ, καθώς ο επικεφαλής Ντομινίκ Στρος-Καν είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί έπειτα από σεξουαλικό σκάνδαλο που τον είχαν κατηγορήσει ότι είχε εξελιχθεί σε ξενοδοχείο της Νέα Υόρκη.

Πολλοί αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θεωρούν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ βοήθησε τον θεσμό, δίνοντάς του κάτι από την αίγλη και τον δυναμισμό της για το οποίο είναι γνωστή.

Με ύψος 1,80, η γκριζομάλλα πρώην αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης ασχολήθηκε εκτενώς με την Ελλάδα, αλλά πολλοί της ασκούν κριτική ότι ακολουθούσε συχνά τις σκληρές πρακτικές του επικεφαλής για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν, ενώ η ίδια είχε λιγότερη συμμετοχή στις αποφάσεις σχετικά με τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή