Ρόλο «τροχονόμου» στο Ελληνικό διεκδικεί το υπουργείο Πολιτισμού

Ρόλο «τροχονόμου» στο Ελληνικό διεκδικεί το υπουργείο Πολιτισμού

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι τα «αγκάθια» για την ολοκλήρωση της έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά την πολεοδόμηση του πάρκου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Και τα δύο προέρχονται από τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο συνεχίζει να επιζητεί ρόλο «τροχονόμου» στις επενδύσεις της Lamda στο ακίνητο.

Συγκεκριμένα, για την ΚΥΑ που η κυβέρνηση επιζητεί πάση θυσία να εκδώσει πριν από τις 7 Ιουλίου 2019, η γ.γ. του ΥΠΠΟ Μαρία Βλαζάκη θέτει δύο προϋποθέσεις, προκειμένου να συναινέσει στην έκδοσή της. Η πρώτη αφορά την έγκριση κάθε μελέτης που καταθέτει η Lamda από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και η δεύτερη, τον μη προσδιορισμό της απόστασης του περιβάλλοντος χώρου από ένα (πιθανό) αρχαιολογικό εύρημα.

Ο κύριος παραχωρησιούχος του έργου φυσικά αντιδρά και στις δύο αντιρρήσεις της κ. Βλαζάκη. Είναι προφανές –και αυτό φάνηκε και στην Αφάντου– ότι κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να αποδεχθεί τους αρχαιολόγους ως επικυρίαρχους για την τύχη των μελετών και των σχεδίων ανάπτυξης των ακινήτων.

Επίσης, η Lamda θεωρεί «παγίδα» την απαίτηση να παραμείνει ασαφής η απόσταση του περιβάλλοντος χώρου από ένα πιθανό αρχαιολογικό εύρημα. Αντίθετα, θέλει να οριστεί με σαφήνεια η απόσταση αυτή αφού, όπως επισημαίνουν παράγοντες κοντά στο έργο, «είναι σημαντικό να γνωρίζει ο επενδυτής ότι, π.χ., 15 μέτρα από το αρχαιολογικό εύρημα ορίζεται ο περιβάλλων χώρος του, και ότι αυτό δεν μπορεί να αυξομειώνεται κατά το δοκούν από τους αρχαιολόγους».

Η γ.γ. του ΥΠΠΟ φαίνεται να εμμένει στις θέσεις της και γι’ αυτό οι τελευταίες, αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ), στο οποίο συμμετέχουν οι γ.γ. των εμπλεκόμενων υπουργείων, απέβησαν άκαρπες προκειμένου να προχωρήσει ομοφώνως η έκδοση της ΚΥΑ. Ετσι, σήμερα, η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές: είτε να συνεχίσει την προσπάθεια για να μεταπείσει την κ. Βλαζάκη, ώστε να άρει τις αντιρρήσεις της και να εκδοθεί μια ομόφωνη απόφαση, είτε να εκδώσει την ΚΥΑ χωρίς ομοφωνία. Η πρώτη ενέχει το ρίσκο του χρόνου, αφού μένουν μέρες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση και η δεύτερη, αν και άμεση χρονικά, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, αφού δημιουργεί μια «κερκόπορτα» για προσφυγές κατά της συγκεκριμένης ΚΥΑ, ενώ δεν αποκλείεται η Lamda να αντιδράσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση της ΚΥΑ κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, με στόχο να δημοσιοποιηθεί σε ΦΕΚ είτε σήμερα είτε αύριο, Πέμπτη. Το στοίχημα είναι ποια έκδοση της ΚΥΑ θα δημοσιοποιηθεί σε ΦΕΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή