To κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τα μάτια

To κάπνισμα βλάπτει σοβαρά τα μάτια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές οι βλαβερές συνέπειες του καπνού. Εκατομμύρια άνθρωποι εκθέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τους πνεύμονές τους, αλλά και τα μάτια τους συνεχίζοντας το κάπνισμα, προειδοποιούν Βρετανοί ειδικοί. Ωστόσο, μόνο ένας στους πέντε γνωρίζει ότι το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, διαπιστώνει μια δημοσκόπηση της Ενωσης Οπτομετρών. Οι καπνιστές έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν την όρασή τους σε σχέση με τους μη καπνιστές, διαπιστώνει η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Τυφλών. Και αυτό επειδή ο καπνός από το τσιγάρο μπορεί τόσο να προκαλέσει όσο και να επιδεινώσει έναν αριθμό παθήσεων, καθώς περιέχει τοξικές χημικές ουσίες που ερεθίζουν και πιθανόν να βλάψουν τα μάτια. Για παράδειγμα, τα βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο χαλκός μπορούν να συγκεντρωθούν στον φυσικό φακό του ματιού (που βρίσκεται πίσω από την ίριδα και μέσα από τον οποίον περνάει το φως για να φθάσει στη συνέχεια στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού) και να οδηγήσουν στη δημιουργία καταρράκτη, δηλαδή τη θόλωση που προκαλείται στον φυσικό φακό του ματιού. Το κάπνισμα μπορεί εξάλλου να επιδεινώσει προβλήματα όρασης που συνδέονται με την ύπαρξη διαβήτη, επειδή καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού).

Οι καπνιστές είναι περίπου τρεις φορές πιθανότερο να αναπτύξουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια εκφυλιστική και προοδευτική οφθαλμική νόσο που προσβάλλει το κέντρο του οπτικού μας πεδίου, την ωχρά κηλίδα. Επιπλέον, οι καπνιστές είναι 16 φορές πιθανότερο σε σχέση με τους μη καπνιστές να εμφανίσουν ξαφνική απώλεια όρασης, που προκαλείται από οπτική νευροπάθεια, δηλαδή διαταραχή της αιμάτωσης των οπτικών νεύρων.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 2.006 ενηλίκων, από τους οποίους το 18% απάντησε σωστά ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης ή μείωσης της όρασης, ενώ τα τρία τέταρτα (76%) γνώριζαν ότι το κάπνισμα συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 17% των ανδρών και το 13% των γυναικών –περίπου 7,4 εκατομμύρια άνθρωποι– καπνίζουν. Περισσότεροι από τους μισούς (61%) λένε ότι θέλουν να το κόψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή