«Μυστικά» των εκλογών με ένα κλικ

«Μυστικά» των εκλογών με ένα κλικ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέρατε ότι σχεδόν το 50% των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας κατεβαίνει πρώτη φορά σε εκλογές, ότι το 40% έχει θέσει ξανά υποψηφιότητα με τη Ν.Δ. και ότι ένα 10% υπήρξαν υποψήφιοι με άλλο κόμμα στο παρελθόν; Γνωρίζατε ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος, υποψήφιος Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε κατέβει και στις προηγούμενες τρεις εθνικές εκλογές (Μάιος 2012, Ιούνιος 2012 και Ιανουάριος 2015) χωρίς όμως να εκλεγεί και ότι η Εφη Αχτσιόγλου το 2006 αποφοίτησε με άριστα από τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και στη συνέχεια απέκτησε επίσης με άριστα μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο δημόσιο δίκαιο και στις πολιτικές επιστήμες;

Αν όχι, η πλατφόρμα electobox.gr φαίνεται ότι πετυχαίνει τον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από την ενημέρωση των πολιτών ενόψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες της πλατφόρμας μπορούν να περιηγηθούν στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων και να γνωρίσουν τους υποψηφίους τους.

Η μεγάλη καινοτομία είναι ότι για κάθε υποψήφιο παρουσιάζεται η πολιτική του διαδρομή, μαθαίνουμε εάν κατεβαίνει για πρώτη φορά, αν συμμετείχε σε άλλα κόμματα, αν έχει εκλεγεί στο παρελθόν, με ποιο κόμμα και πόσους σταυρούς είχε πάρει! Δεδομένου ότι περιλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες για τις εθνικές εκλογές της τελευταίας δεκαετίας, ο χρήστης μπορεί επίσης να δημιουργήσει εύκολα συγκριτικούς πίνακες και διαγράμματα με τα αποτελέσματα των κομμάτων που τον ενδιαφέρουν, αλλά και να συγκρίνει τα ποσοστά και τις ψήφους από το επίπεδο της επικράτειας έως των μεμονωμένων δήμων. Εννοείται ότι στο electobox.gr μπορείς να βρεις και το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζεις.

Η πλατφόρμα απευθύνεται τόσο στον απλό ψηφοφόρο αλλά και στον πολιτικό αναλυτή που επιθυμεί με έναν σύντομο και εύκολο τρόπο να ενημερωθεί και να απαντήσει σε ερωτήματα όπως ποια κόμματα ευνοούνται ιστορικά από την αύξηση της αποχής, τι απόκλιση έχει η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων σε μία εκλογική περιφέρεια ή δήμο σε σχέση με την επικράτεια στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ποιο είναι το ποσοστό ανανέωσης των ψηφοδελτίων των κομμάτων κ.ά.

Το electobox.gr αποτελεί τη μετεξέλιξη του e-kloges.gr, του πρωτοποριακού συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που είχε αναπτύξει πριν από αρκετά χρόνια ο Δημήτρης Τερζόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που –διόλου τυχαία– εργάζεται σήμερα στην Google. Την πρώτη έκδοση της εφαρμογής την είχε «σκαρώσει» ήδη από το 2007, όταν ακόμα πήγαινε στη Γ΄ Γυμνασίου, για να διευκολύνει τη διαδικασία εκλογής του 15μελούς συμβουλίου. Τα επόμενα χρόνια, μετά τις απαραίτητες βελτιώσεις, η εφαρμογή χρησιμοποιήθηκε από πολλά σχολεία για τέτοιου είδους ψηφοφορίες, όπως τα Αρσάκεια Τοσίτσεια, το Λεόντειο Λύκειο, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών και την Ελληνογαλλική Σχολή Jean d’ Arc. Το electobox.gr είναι η «ενήλικη» έκδοση του e-kloges.gr, την οποίο ανέπτυξε με μεράκι και υποστηρίζει ομάδα προγραμματιστών. Πρόκειται για μια πλατφόρμα διοργάνωσης ηλεκτρονικών εκλογών (οργανισμών, φορέων, δήμων, συλλόγων, σωματείων κ.ο.κ.), σύστημα που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο των εκλογών με μια εύκολη, γρήγορη, οικολογική και πάνω από όλα αδιάβλητη ηλεκτρονική διαδικασία. Το τελευταίο διάστημα, η ομάδα του electrobox.gr «έστρεψε» τους τεχνολογικά προηγμένους της αλγόριθμους προς τις εθνικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή