Οι προσδοκίες, εμπόδιο για την επόμενη μέρα

Οι προσδοκίες, εμπόδιο για την επόμενη μέρα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κάποιος έπεφτε αλεξιπτωτιστής στην Ελλάδα αυτές τις μέρες, είναι βέβαιο ότι δεν θα καταλάβαινε ότι η χώρα βρίσκεται λίγα 24ωρα πριν από τις πρώτες βουλευτικές εκλογές εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Αφίσες και φέιγ βολάν δεν υπάρχουν στους δρόμους, μεγάφωνα με Θεοδωράκη και αντάρτικα δεν ακούγονται πουθενά, το ντιμπέιτ των αρχηγών το πήρε ο άνεμος «κοινή συναινέσει», και αν κάποιος ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς, θα πιστέψει ότι η Ελλάδα έγινε ξαφνικά Σκανδιναβία.

Εντάξει, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε, τελευταία ώρα, να φοβίσει τους κεντροαριστερούς με «Εφιάλτες» και τον «μπαμπούλα» της Δεξιάς, που θα φέρει την επταήμερη εργασία, θα τα παραδώσει όλα στο κέρδος και θα απολύσει όποιον δημόσιο υπάλληλο του περισσεύει. Ομως, μάλλον άδικος κόπος.

Η συντριπτική νίκη της Ν.Δ. πριν από ένα μήνα έχει ουσιαστικά προδιαγράψει το αποτέλεσμα και της επόμενης κάλπης. Ο κόσμος είναι τόσο μπουχτισμένος από το συνεχές «σούρσιμο» της χώρας, τη διοικητική ανεπάρκεια και τα κατά συρροήν ψέματα της κυβέρνησης Τσίπρα, που όχι μόνο δεν ακούει τις κινδυνολογίες, αλλά αντιθέτως έχει μια αδημονία για αλλαγή σελίδας, η οποία κάθε μέρα μεγαλώνει. Ακόμη και ο κ. Τσίπρας φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι το ματσάκι δεν γυρίζει. Και ότι αυτό που «παίζεται», πλέον, είναι αν η διαφορά θα είναι 8, 10 ή 12 μονάδες και ποια από τα μικρά κόμματα θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή για να καθοριστεί το εύρος της αυτοδυναμίας.

Από τη μεριά του και ο αρχηγός της Ν.Δ. αποφεύγει πια να πολώσει την κατάσταση ή να μιλήσει για τα δυσάρεστα. Υπόσχεται ότι θα κόψει τους φόρους, ότι δεν θα απολύσει κανέναν, ότι θα αφήσει ως έχουν τα επιδόματα. Δημιουργείται η αίσθηση πως με την αλλαγή και μόνον της κυβέρνησης οι επενδύσεις θα πέσουν βροχή και οι ξένοι θα τρέχουν να κερδίσουν από το νέο Ελντοράντο, σπρώχνοντας την ανάπτυξη σε κινεζικούς ρυθμούς. Ετσι, όμως, οικοδομούνται προσδοκίες, τις οποίες κανείς δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη κι αν βρεθεί στην Ελλάδα μια τεράστια φλέβα χρυσού. Οσο γρηγορότερα ο κ. Μητσοτάκης προσγειώσει την κοινή γνώμη στη δύσκολη πραγματικότητα που θα έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, τόσο λιγότερα θα είναι τα προβλήματα που θα βρει μπροστά της η νέα κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή