Σοσιαλδημοκρατικό «όχι» στη Φον ντερ Λάιεν

Σοσιαλδημοκρατικό «όχι» στη Φον ντερ Λάιεν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έβαλε χθες στην άκρη τον διχασμό και ομονόησε πίσω από ένα ηχηρό «όχι» στην υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι η άρνηση αυτή θα μεταφραστεί σε αρνητική ψήφο απέναντι στη Χριστιανοδημοκράτισσα υποψήφια κατά την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η Φον ντερ Λάιεν είναι η πιο αδύναμη υπουργός μας. Αυτό φαίνεται ότι αρκεί για να γίνει κανείς πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε ο τέως επικεφαλής του κόμματος και τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ακόμη πιο σαρωτική ήταν η τοποθέτηση του αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Χαρακτήρισε «μέγιστη πολιτική απάτη» τους χειρισμούς που οδήγησαν στον διορισμό της Φον ντερ Λάιεν, αναγορεύοντας την υπόθεση σε αιτία κυβερνητικού διαζυγίου. «Είναι ένας λόγος να αφήσει κανείς την κυβέρνηση», είπε ο Γκάμπριελ στο περιοδικό Spiegel.

Ο Γκάμπριελ υποστήριξε ότι, προκειμένου να προταθεί η Φον ντερ Λάιεν για το αξίωμα αυτό, όφειλε να υπάρχει συμφωνία του υπουργικού συμβουλίου, όπως γίνεται με τους απλούς επιτρόπους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αμφισβήτησε την ερμηνεία αυτή, υποστηρίζοντας ότι για την προεδρία της Κομισιόν η διαδικασία είναι διαφορετική και εξαρτάται μόνο από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Στην ψηφοφορία της Τρίτης, η καγκελάριος Μέρκελ υποχρεώθηκε να απόσχει, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες δεν της έδωσαν το πράσινο φως για να ψηφίσει τη Φον ντερ Λάιεν, υπέρ της οποίας ψήφισαν οι υπόλοιποι 27 ηγέτες.

Οι κυλιόμενες μετρήσεις του περιοδικού Spiegel για τη δημοτικότητα των υπουργών εμφανίζουν τη Φον ντερ Λάιεν σταθερά στην τελευταία ή προτελευταία θέση. Ομως η άρνηση των Σοσιαλδημοκρατών έχει τόση σχέση με την ίδια την υπουργό Αμυνας όση και με την προσπάθεια του κόμματος να βρει το στίγμα του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή