Νέος πρόεδρος στην Ευρωβουλή o Ιταλός Σοσιαλιστής Σασόλι

Νέος πρόεδρος στην Ευρωβουλή o Ιταλός Σοσιαλιστής Σασόλι

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το παζλ των ισχυρότερων θέσεων στην Ε.Ε. συμπληρώθηκε χθες με την ψήφιση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Ιταλός Σοσιαλιστής Νταβίντ Μαρία Σασόλι αναλαμβάνει τη σκυτάλη από τον επίσης Ιταλό προκάτοχό του Α. Ταγιάνι για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ο κ. Σασόλι είναι ευρωβουλευτής από το 2009, πρώην δημοσιογράφος, και κέρδισε την επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ και τον Τσέχο ευρωσκεπτικιστή Γιαν Ζαχράντιλ, που επίσης διεκδικούσαν την προεδρία της Ευρωβουλής. «Πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε τη διαδικασία της ενοποίησης αλλάζοντας την Ε.Ε., ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σθεναρά στις ανάγκες των πολιτών και να προσφέρουμε πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες τους», δήλωσε μετά την εκλογή του.

Ο κ. Σασόλι κέρδισε το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Σεργκέι Στάνισεβ, του οποίου το όνομα προέκυψε σε μια προσπάθεια να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στις ανατολικές και τις δυτικές χώρες και να διοριστεί και κάποιος από μια μικρότερη χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ. Με τις ισχυρότερες θέσεις της Ε.Ε. να έχουν καλυφθεί πλέον από τις ισχυρότερες χώρες –Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο– δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για καμία ανατολική χώρα να αναλάβει κάποια σημαντική θέση, γεγονός που πιθανόν να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν οι «28» την επόμενη πενταετία.

Το τοπίο των κορυφαίων θέσεων στις Βρυξέλλες έχει αλλάξει ριζικά από την Τρίτη το μεσημέρι, όταν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν ότι εμπιστεύονται δύο γυναίκες στα δύο πιο σημαντικά πόστα της Ενωσης, την Προεδρία της Επιτροπής και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως στις 15 Ιουλίου, μόλις ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο. Από αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει εντατικά τον σχεδιασμό του νέου Κολεγίου της Επιτροπής, ανάλογα με τους υποψηφίους που θα στείλει η κάθε χώρα στις Βρυξέλλες. Η ίδια θα μεταφερθεί στον 13ο όροφο του Βerlaymont, στο γραφείο των αρχηγείων της Επιτροπής, την 1η Νοεμβρίου.

Ο διορισμός της Κριστίν Λαγκάρντ θα επικυρωθεί από το Ecofin, το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., την Τρίτη 9 Ιουλίου, και θα διοριστεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο. Την περασμένη Τρίτη παραιτήθηκε από το τιμόνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στη θέση της ανέλαβε προσωρινά ο νούμερο 2, μέχρι πρότινος, του Ταμείου, Ντέιβιντ Λίπτον. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής του Ταμείου θα ξεκινήσουν μετά τον οριστικό διορισμό της Λαγκάρντ στη νέα της θέση. Οσον αφορά τον νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Βελγίου, ο κ. Μισέλ θα λάβει τη σκυτάλη από τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ στο τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή