Φρικτή επίθεση με 44 νεκρούς στη Λιβύη

Φρικτή επίθεση με 44 νεκρούς στη Λιβύη

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ/ΡΩΜΗ. Τη φαιδρότητα του ισχυρισμού ότι η Λιβύη αποτελεί ασφαλή χώρα για τους μετανάστες απέδειξε για μία ακόμη φορά, χθες, ο βομβαρδισμός καταυλισμού Αφρικανών προσφύγων και μεταναστών στα περίχωρα της Τρίπολης. Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 130 τραυματίστηκαν μετά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που πολιορκούν την Τρίπολη.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γκασάν Σαλαμέ, έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου» και «αιματηρή, άδικη σφαγή». Ηταν η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που βομβαρδίστηκε το κέντρο Τατζούρα, αν και την πρώτη φορά το πλήγμα απείχε 100 μέτρα από το υπόστεγο όπου διέμεναν οι περίπου 600 μετανάστες, οπότε σημειώθηκαν μόνο τραυματισμοί. Το κέντρο κράτησης μεταναστών βρίσκεται κοντά στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τατζούρα, που αποτελούν στόχο των δυνάμεων του υποστηριζομένου από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, Χαφτάρ. Οι δυνάμεις της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ λιβυκής κυβέρνησης υποστηρίζονται από την Ιταλία και την Τουρκία. Οι εικόνες στον καταυλισμό ήταν φρικτές. «Κάποιοι τραυματίστηκαν και πέθαναν στον δρόμο, τρέχοντας για να ξεφύγουν, άλλοι είναι ακόμη κάτω από τα συντρίμμια, δεν ξέρουμε τι να πούμε», δήλωσε ο Νιγηριανός μετανάστης Οτμάν Μούσα. «Θέλουμε να μας βοηθήσει ο ΟΗΕ να φύγουμε από εδώ, γιατί αυτό το μέρος είναι επικίνδυνο». Ρούχα, σαγιονάρες, τσάντες, στρώματα και ανθρώπινα μέλη ήταν σκορπισμένα στο πάτωμα, ενώ αίμα είχε βάψει τους τοίχους. «Οι ομάδες μας είχαν επισκεφθεί το κέντρο χθες και είχαν δει 126 ανθρώπους στο υπόστεγο που χτυπήθηκε. Αυτοί που επιβίωσαν είναι απολύτως τρομοκρατημένοι», ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα.

«Σοκαριστικό και τραγικό»

Τέτοιου είδους πλήγματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στη λιβυκή πρωτεύουσα, μετά την ανακοίνωση του Χαφτάρ ότι εξάντλησε όλους τους άλλους τρόπους. Η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι καταδίκασε τη «σοκαριστική και τραγική επίθεση», χαρακτηρίζοντάς την «ενδεικτική της δεινής και ευάλωτης θέσης των προσφύγων και των μεταναστών που εγκλωβίζονται στον φαύλο κύκλο της βίας στη Λιβύη». Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει τη λιβυκή ακτοφυλακή, ώστε να παρεμποδίζει τη διαφυγή προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα με κατεύθυνση τις ακτές της Ευρώπης. Η Ε.Ε. απαντά στις ιστορίες φρίκης για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών στις εγκαταστάσεις της Λιβύης με παραινέσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Xθες, η οργάνωση Sea Watch δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη στη Σικελία αποκατέστησε ώς έναν βαθμό την «αξιοπρέπεια» της Ευρώπης, απελευθερώνοντας την πλοίαρχο του σκάφους, Καρόλα Ρακέτε. «Θέλω να πιστεύω ότι, αν ο υπουργός Σαλβίνι ήταν σε ένα από τα πλοία μας, θα ήταν ο πρώτος που θα έτεινε χείρα βοηθείας στους ναυαγούς. Αλλιώς θα ήταν τέρας», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Τζόρτζια Λινάρντι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή