Σόιμπλε για Τσίπρα: «Συμπεριφέρθηκε σαν statesman στο Μακεδονικό»

Σόιμπλε για Τσίπρα: «Συμπεριφέρθηκε σαν statesman στο Μακεδονικό»

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman. Ειδικά αφού υποχρεώθηκε να υποστεί την εσωτερική αντίδραση».

Η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της γερμανικής Βουλης, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φιλοξενείται σε αφιέρωμα της εφημερίδας Zeit στις ελληνικές εκλογές με τίτλο «Υπερβολικά επιτυχημένος για τους Έλληνες. Ο Αλέξης Τσιπρας οδήγησε τη χώρα του έξω από την κρίση. Οι ψηφοφόροι του όμως δεν του συγχωρούν τα μέσα που μετήλθε».

Ο Μίχαελ Τουμαν που υπογράφει το άρθρο κάνει μια ιστορική αναδρομή από το 2015 ως σήμερα, θεωρεί ολέθριο λάθος την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Γιάννη Βαρουφάκη, μιλάει για τον ενθουσιασμό των ερασιτεχνών που επικρατούσε στην αρχή στο Μαξίμου και κάνει ειδική μνεία στο Όχι που έγινε Ναι μετά το δημοψήφισμα.

Αναφέρεται στον «ερωτισμό της σύγκρουσης με την Ευρώπη» κατά την πρώτη θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, το Νιετ (Όχι) της Μόσχας όταν η Αθήνα απευθύνθηκε στη Ρωσία για βοήθεια και την μετέπειτα αθέτηση των υποσχέσεων.

«Του Τσίπρα του είναι εύκολο να μιλάει αριστερά, όχι όμως και να ενεργεί αριστερά», σημειώνει ο Τούμαν. Έμαθε γρήγορα και κατάφερε να εξαγάγει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από το μνημόνιο, συμπληρώνει. Ολοκλήρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε τους φόρους της μεσαίας τάξης, οδήγησε την χώρα του σε πλεονάσματα και αποκατέστησε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές.

Το τίμημα όμως είναι βαρύ: χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η μεσαία τάξη εξαθλιώθηκε και 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή