Δύσβατες περιοχές, μεγάλες φυτείες κάνναβης

Δύσβατες περιοχές, μεγάλες φυτείες κάνναβης

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δύο νεαροί βοσκοί που έμεναν σε μια δυσπρόσιτη, δασώδη περιοχή κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας δεν ήταν αυτοί που φαίνονταν. Δίπλα στη στάνη τους απλωνόταν μια φυτεία με 10.100 δενδρύλλια κάνναβης, η μεγαλύτερη από όσες έχει εντοπίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Δίωξη Ναρκωτικών. Στην αλυσίδα των ρόλων του κυκλώματος που διηύθυνε τη χασισοφυτεία, οι βοσκοί δεν είχαν σύνθετη αποστολή. Ξεχασμένοι σε αυτή τη βουνοκορφή των Δερβενοχωρίων έπρεπε απλώς να επιτηρούν τον χώρο και να ενημερώνουν τους συνεργούς τους για κάθε ύποπτη κίνηση.

Στις 10.10 το πρωί όμως της 10ης Ιουνίου, φαίνεται ότι δεν πρόλαβαν να ειδοποιήσουν τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας για την αστυνομική έφοδο. Στον χώρο της φυτείας, στην περιοχή Βίλιζα, πέρα από τα δενδρύλλια που εκριζώθηκαν, βρέθηκαν ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι. Στο πλαίσιο της ίδιας αστυνομικής επιχείρησης, σε γειτονικό σημείο, εντοπίστηκε φυτώριο με 2.700 δενδρύλλια κάνναβης. Συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα και αναζητούνται άλλα επτά.

Δύσβατες περιοχές, μεγάλες φυτείες κάνναβης-1

Φυτεία με 10.100 δενδρύλλια κάνναβης εντόπισαν οι αστυνομικοί σε δυσπρόσιτη, δασώδη περιοχή κοντά στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες των υπόπτων, που κατέγραφαν επί ημέρες οι αστυνομικοί, γέμισαν 39 cd. Σε αυτές, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες. Αποκαλούσαν το drone της αστυνομίας «πουλί», το ελικόπτερο «κουνούπι» και τα δενδρύλλια «κατσίκια». Σύμφωνα με μια εκδοχή πάντως, το πρώτο βήμα για την εξάρθρωση αυτής της ομάδας έγινε από τους αστυνομικούς όταν διαπίστωσαν από πού προμηθεύονταν τα μέλη της σπόρους, χώμα, γλάστρες και άλλα υλικά ειδικά για την καλλιέργεια κάνναβης.

Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά, η αστυνομία εντοπίζει παρόμοιες φυτείες ανά την Ελλάδα. Στις 22 Ιουνίου, σε ημιορεινή περιοχή των Κυθήρων αστυνομικοί αντίκρισαν έκταση με 2.310 δενδρύλλια κάνναβης, κάποια ξεπερνούσαν το ένα μέτρο σε ύψος. Ακόμη όμως δεν έχουν φθάσει στα ίχνη των καλλιεργητών. Στις 26 Ιουνίου, σε δασική περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας βρέθηκε εκχερσωμένος χώρος με 772 δενδρύλλια κάνναβης. Αντιστοίχως, την 1η Ιουλίου στην Οινόη Αττικής κατασχέθηκαν 930 φυτά. Την επομένη, εντοπίστηκε σε δύσβατη περιοχή στη θέση Μυλωνιανά Χανίων φυτεία με 2.840 δενδρύλλια κάνναβης. Αλλα 314 δενδρύλλια κατασχέθηκαν σε τρία σημεία στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου την ίδια ημέρα. Χρονικά, αυτή η μεγάλη συγκομιδή της αστυνομίας δεν είναι τυχαία. Η περίοδος για την εξωτερική καλλιέργεια της κάνναβης ξεκινάει τον Απρίλιο και φθάνει μέχρι και τα μέσα Αυγούστου.

Δύσβατες περιοχές, μεγάλες φυτείες κάνναβης-2

Στον χώρο της φυτείας, στην περιοχή Βίλιζα, πέρα από τα δενδρύλλια που εκριζώθηκαν, βρέθηκαν ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι.

Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας για τα έτη 2016-2018, τα οποία επεξεργάστηκε η «Κ», προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες χασισοφυτείες βρίσκονται στην Κρήτη και στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα, πέρυσι εκριζώθηκαν 11.294 δενδρύλλια στη Θεσσαλία και 10.895 στην Κρήτη. Οι συνολικές ποσότητες των δενδρυλλίων που κατασχέθηκαν σε όλη τη χώρα ήταν 38.624 το 2016 και ανέβηκαν στις 50.528 το 2018.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το κύκλωμα στη Στεφάνη Βοιωτίας είχε ξεκινήσει τη δράση του τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο. Ο φερόμενος ως επικεφαλής δεν έχει συλληφθεί. Από την αστυνομική έρευνα όμως διαπιστώθηκε η διάκριση των ρόλων μεταξύ των μελών της ομάδας. Αλλος αναλάμβανε την τροφοδοσία των καλλιεργητών με λιπάσματα και εργαλεία, άλλοι ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα των φυτών και τη φύλαξη και τρίτο μέλος μετέφερε μέχρι εκεί τους εργάτες. Η συγκομιδή από αυτή τη φυτεία υπολογίζεται ότι θα έφτανε τους 2,5 τόνους ακατέργαστης κάνναβης και θα απέφερε στο κύκλωμα τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή