«Φρένο» στον διαγωνισμό ΑΔΜΗΕ για διασύνδεση Κρήτης

«Φρένο» στον διαγωνισμό ΑΔΜΗΕ για διασύνδεση Κρήτης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω καθυστερήσεις, απόρροια της δικαστικής διελκυστίνδας μεταξύ  Εuroasia και ΑΔΜΗΕ, καταγράφει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική. Στις 28 Ιουνίου, η αρχή εξέτασης προδικαστικών προσφυγών (ΑΕΠΠ) αποφάσισε την αναστολή του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη», για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια προσφυγής που κατέθεσε κατά του διαγωνισμού η Euroasia Interconnector, ως φορέας υλοποίησης της διακρατικής διασύνδεσης Αττική – Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ που έχει ενταχθεί στα ευρωπαϊκά έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI). H Euroasia, στην προσφυγή της επικαλείται μεταξύ άλλων ότι η «Αριάδνη» ενεργεί βάσει αποφάσεων της ΡΑΕ που ήδη έχουν χαρακτηριστεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αναστολή του διαγωνισμού ισχύει μέχρι την οριστική απόφαση της ΑΕΠΠ, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, o ACER, o σύνδεσμος ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης, επιβεβαίωσε στην ετήσια έκθεσή του (1/7/2019) πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής που εκτελείται υπό την αιγίδα του Εuroasia ως τμήμα του PCI Aττική – Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ, βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης. Αυτό, καθιστά αβάσιμους τους ισχυρισμούς της ΡΑΕ περί καθυστερήσεων, τους οποίους εξάλλου είχε απορρίψει νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εξέλιξη εγκυμονεί τον κίνδυνο εμπλοκής του διαγωνισμού και μεγάλων καθυστερήσεων σε ένα έργο που η ελληνική πλευρά επέλεξε μονομερώς να το προχωρήσει ως εθνικό, με βασικό επιχείρημα τον επείγοντα χαρακτήρα του για τη διασφάλιση της επάρκειας της Κρήτης σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η πλευρά του ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται πάντως καθησυχαστική ως προς την πορεία του έργου, προεξοφλώντας την απόρριψη της προσφυγής του Εuroasia στον οποίο καταλογίζει προσπάθεια αποτροπής της υλοποίησής του. Κύκλοι της «Αριάδνης» τόνιζαν χθες ότι η προσφυγή του Εuroasia δεν θα έχει καμία επίπτωση στους διαγωνισμούς και ότι ουσιαστικά δίνεται παράταση, προκειμένου να μελετηθεί η οποιαδήποτε προσφυγή.

Ο Euroasia δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια και για τον λόγο αυτό η ευδοκίμηση της προσφυγής ενώπιον της ΑΕΠΠ δεν θεωρείται πιθανή, επομένως δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη των διαγωνισμών όσον αφορά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –  Αττικής, που συνεχίζονται κανονικά, αναφέρει η πλευρά του ΑΔΜΗΕ. Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν βέβαιοι ότι «το δημόσιο συμφέρον θα προασπιστεί, με την απόρριψη της προσφυγής». Σημειώνουν ωστόσο ότι ακόμη και αυτή η ολιγοήμερη παράταση καθυστερεί εκ νέου ένα έργο μεγάλης σημασίας για τη χώρα και κομβικό για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης, και στρέφονται κατά του Euroasia αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψει αυτό το μείζον έργο υποδομής για τη χώρα».

Η Εuroasia από την πλευρά της, δηλώνει ότι «παραμένει προσηλωμένη στην έγκαιρη υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ως έργο κοινού ενδιαφέροντος, βάσει του Κανονισμού 347/2013 και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα ευεργετικά οικονομικά οφέλη για τον Ελληνα καταναλωτή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή