Μια σέχτα έξαλλων ακτιβιστών στο Βυζάντιο

Μια σέχτα έξαλλων ακτιβιστών στο Βυζάντιο

Κύριε διευθυντά

Ενθυμούμαι τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει, σχεδόν υπερηφάνως, ότι η κυβέρνηση έλαβε τα δυσμενή μέτρα εις βάρος της μεσαίας τάξης διά να προστατεύσει τις φτωχότερες. Κάπως έτσι. Προφανώς, ως μαρξιστής, ως επαίρεται, αγνοούσε, αφού δεν το είπε ο Μαρξ, ότι αείποτε ο κορμός μιας ελεύθερης κοινωνίας και της κρατικής της υπόστασης ήταν η ύπαρξη εύρωστης μεσαίας τάξης, όπερ είχε ήδη επισημάνει ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.), «ο οποίος στην πραγματικότητα εμπιστεύεται την εξουσία στη μεσαία τάξη».

Ετσι το μόνο που κατόρθωσε ο κ. Τσακαλώτος ήταν να επεκταθεί η φτωχοποίηση και στη μεσαία τάξη, χωρίς οι φτωχότεροι να ξεφύγουν από την κατάστασή τους. Η πολιτική αυτή του κ. Τσακαλώτου μού θυμίζει ένα χωρίο του ιστορικού Ζώσιμου, που έζησε στην Κωνσταντινούπολη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αναστασίου Α΄ (491-518 μ.Χ.),  ο οποίος αναφέρεται στον έξαλλο ακτιβισμό μιας φανατικής σέχτας της εποχής, η οποία με πρόσχημα την ενίσχυση των φτωχών αφαιρούσε περιουσιακά στοιχεία από τις ευπορότερες τάξεις με αποτέλεσμα να γενικευθεί η φτωχοποίηση ευρύτερων στρωμάτων της αυτοκρατορίας.

Γράφει επιγραμματικά ο Ζώσιμος: «Προφάσει του μεταδιδόναι πάντων πτωχοίς ως ειπείν πτωχοίς καταστήσαντες».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή