ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η τέχνη του κεράσματος, η κουλτούρα του μεζέ, τα θρυλικά θερινά μαγειρευτά

Ένα τεύχος αφιερωμένο στο ηλιόλουστο πρόσωπο της πιο ξεχωριστής κουζίνας.

Αφιέρωμα: Πολίτικη κουζίνα του θέρους
Μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθάκια, ψάρια και θαλασσινά μαγειρεύονται με μυρωδικά και μπαχαρικά και συνθέτουν μια από τις πιο περιποιημένες καλοκαιρινές μαγειρικές. Οι Πολίτισσες Σούλα Μπόζη, Νένα Ισμυρνόγλου και Νίκη Χρυσανθίδου αλλά και οι γνώστες της τοπικής κουζίνας Σταυριανή Ζερβακάκου και Χριστόφορος Πέσκιας μαγειρεύουν μεταξύ άλλων κρύα σούπα γιαουρτιού με αντράκλα και πλιγούρι με μυρωδικά, παλατιανή σούπα βελουτέ με φακές και ατζέμ πιλάφι.


Γιορτή δίχως μεζέ δεν νοείται
Τσιροσαλάτα, σκορδαλιά με αμύγδαλα, γαύρος μαρινάτος και πατατοκεφτέδες είναι τα απαραίτητα συστατικά για ένα γιορτινό τραπέζι με φίλους και συγγενείς.


 

Το χιουνκιάρ μπεγιεντί του Πέσκια
Το αγαπημένο φαγητό του σουλτάνου. Ο σεφ πρώτα καψαλίζει την μελιτζάνα για να παραμείνει ανοιχτόχρωμη και να αποκτήσει μια καταπληκτική καπνιστή νοστιμιά.


Νέα ελληνική κουζίνα από την Πόλη
Ο σεφ Αστέριος Κουστούδης αξιοποιεί τα μύδια της περιοχής και τα φημισμένα πιλάφια της για να ετοιμάσει μυδοπίλαφο με λευκό κρασί, κρεμμύδι και φλούδα πορτοκαλιού.


Η εποχή της μελιτζάνας
Από το ιµάµ και τη µελιτζανοσαλάτα µέχρι τον µουσακά, αν υπάρχει ένα λαχανικό που χαρακτηρίζει την πολίτικη κουζίνα, αυτό είναι η μελιτζάνα.


Καλοκαιρινές σαλάτες
Μπαχαρικά, καυτερές πιπερίτσες και αλίπαστα συνδυάζονται με καλοκαιρινά λαχανικά στις σαλάτες του Ιουλίου. Στη φωτογραφία πιάζ(ι) με φρέσκο κρεμμυδάκι και αντζούγιες.


Πολίτικο ψωμί με ξηρούς καρπούς και φρούτα
Βρήκαμε ταίρι για να συνοδεύσουμε τυριά και φρούτα, ένα σφιχτό και αρωματικό ψωμί με πλούσια γεύση ξερών φρούτων.


Στο ζαχαροπλαστείο
Γλυκό του κουταλιού από ξερά βερίκοκα, σεκέρ παρέ και ρεβανί είναι μερικά από τα πολίτικα γλυκά που ετοίμασε ο Στέλιος Παρλιάρος.


Καθημερινά στο πιάτο μας
Ο Ιούλιος απαιτεί γρήγορα, εύκολα και ελαφριά μαγειρέματα. Ακολουθούμε το συνταγολόγιο και ετοιμάζουμε ψάρι στη λαδόκολλα με ντομάτες και θυμάρι και λαβράκι με σάλτσα αγγουριού για ένα ισορροπημένο εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα.

Κυκλοφορεί στις 14/07 με την Καθημερινή της Κυριακής


 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ