Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων

Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Περισσότερες γυναίκες στην ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία» είναι το θέμα του φετινού Βραβείου της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ).

Στόχο έχει να τιμήσει καινοτόμες πρωτοβουλίες και έργα, που αποσκοπούν στην επίτευξη ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες και την εξασφάλιση της ίσης μεταχείρισής τους σε όλους τους τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής.

Και ίσως είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτήν ακριβώς την συγκυρία και μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές σε δυο από τις ύπατες θέσεις στα ευρωπαϊκά όργανα τοποθετούνται γυναίκες, προσφέροντας ένα φωτεινό παράδειγμα.

Ειδικότερα, για το Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών που απονέμει η ΕΟΚΕ μπορούν να διαγωνιστούν όλες οι οργανώσεις, που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δραστηριοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και απλοί ιδιώτες. Αρκεί το έργο τους να έχει ήδη υλοποιηθεί ή να βρίσκεται εν εξελίξει. Θα απονεμηθούν συνολικά 50.000 ευρώ σε πέντε, κατ’ ανώτατο όριο, νικητές.

Η τελική προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποψηφιότητας είναι η 6η Σεπτεμβρίου 2019 έως και στις 10.00 π.μ.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου 2019 στις Βρυξέλλες.

Δράση συντονισμένη για να είναι εφικτός στόχος η ισότητα

Η έξαρση του λαϊκισμού, τα στερεότυπα και η οπισθοδρόμηση σε πολλά κεκτημένα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών προβληματίζουν την Επιτροπή. Εξού και ζητεί από την ΕΕ να καταστήσει αυτόνομο στόχο την ισότητα των δυο φύλων στο μελλοντικό της δημοσιονομικό πλαίσιο, να δεσμευθεί πολιτικά για την επίτευξή του και να μην χρειασθεί ένας αιώνας για να γίνει αυτό πραγματικότητα (σύμφωνα με ορισμένες δυσοίωνες προβλέψεις).

«Αυτή τη δεκαετία βιώνουμε εμφανή και οργανωμένη αντίδραση στην ισότητα των φύλων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών, των συντάξεων και των ευκαιριών απασχόλησης, η πρόοδος προς την επίτευξη ισότητας είτε παραμένει στάσιμη είτε αντιστράφηκε», δήλωσε η Αντρ Βαρεκιτέ, εισηγήτρια της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ για ζητήματα ισότητας των φύλων, η οποία υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη σύνοδο ολομέλειας της ΕΟΚΕ.

«Τα στερεότυπα για τα φύλα έχουν διεισδύσει σε όλους τους τομείς της ζωής. Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, οι γυναίκες των μελλοντικών γενεών θα έχουν λιγότερα δικαιώματα από εμάς σήμερα», προειδοποίησε η κ. Βαρεκιτέ. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 51% του πληθυσμού της ΕΕ, αλλά μόλις το 67% εξ αυτών εργάζονται.

Μόνον το 31% των επιχειρηματιών είναι γυναίκες.

Βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την ισότητα των φύλων-1

Λόγω των πολλών καθηκόντων στο σπίτι και την οικογένεια, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναλάβουν θέσεις εργασίας μερικής ή επισφαλούς απασχόλησης, με αποτέλεσμα να αμείβονται λιγότερο. Το μισθολογικό χάσμα φθάνει κατά μέσο όρο το 16% και το συνταξιοδοτικό το 38% στην ΕΕ. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στα κέντρα λήψης αποφάσεων είτε αφορούν την άσκηση πολιτικής είτε το επιχειρείν – και αυτό είναι εμφανές στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων. Τα μέσα ενημέρωσης συχνά διαιωνίζουν ρόλους, στερεότυπα ή συμπεριφορές σχετικά με το φύλο ή προβάλλουν υποτιμητικές εικόνες για τις γυναίκες.  

Μία από τις μείζονες προτεραιότητες της ευρωπαϊκής στρατηγικής των επόμενων πέντε ετών πρέπει να συνίσταται στην εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των χρόνιων ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. Η διαφορά στις αμοιβές ανδρών και γυναικών εκτιμάται πως θα στοιχίσει στην ΕΕ περίπου 240 δισ. ευρώ σε ΑΕΠ έως το 2030. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει τις μη ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας και τις ανεπαρκείς υποδομές φύλαξης παιδιών ή φροντίδας ηλικιωμένων, που αναγκάζουν τις γυναίκες να αναζητούν μερική απασχόληση και να αμείβονται λιγότερο.

Επιπλέον, η ΕΟΚΕ κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (διεθνής συνθήκη για την καταπολέμηση της κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών) να επανεξετάσουν τη θέση τους. Με την επικύρωσή τους θα έχουν ένα σημαντικό οπλοστάσιο στη διάθεσή τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και την ενδοοικογενειακή βία – ένα καρκίνωμα των σύγχρονων κοινωνιών, όπως το χαρακτηρίζουν διεθνείς οργανισμοί και κοινωνιολόγοι. Οι ζοφερές στατιστικές  δείχνουν ότι το σπίτι είναι το λιγότερο ασφαλές μέρος για μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ, όπου διατρέχουν τον κίνδυνο από βίαιους συντρόφους να τραυματιστούν σοβαρά ή να χάσουν τη ζωή τους (ο μεγάλος αριθμός γυναικοκτονιών στην Ελλάδα και την ΕΕ γενικά είναι η τραγική εικόνα).

Εκφράζοντας βαθύτατη λύπη για τη σειρά οπισθοδρομικών νόμων και πολιτικών που θεσπίζονται σε όλη την Ευρώπη και που επιδιώκουν τον περιορισμό των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών, η ΕΟΚΕ ζήτησε αποφασιστική δράση κατά αυτής της νομοθεσίας.

Επιπλέον, πρότεινε τη θέσπιση νομικού ταμείου έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο ΕΕ που θα συνδράμει τις αρμόδιες ΜΚΟ να προσφύγουν δικαστικά κατά αυτών των νόμων. «Αν δεν κάνουμε τίποτα, οι ανισότητες μεταξύ των φύλων θα συνεχίσουν να εμποδίζουν την μακρόπνοη οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και την κοινωνική πρόοδο.

Ελπίζω ειλικρινά να μη χρειαστεί να περιμένουμε 100 χρόνια μέχρι οι γυναίκες να καταστούν ίσες με τους άνδρες στην Ευρώπη», κατέληξε η Αντρ Βαρεκιτέ, εισηγήτρια της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ για ζητήματα ισότητας των φύλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή