Η λήθη του μόχθου, η ύλη του λίθου

Η λήθη του μόχθου, η ύλη του λίθου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μόχθος των χεριών, η μαστοριά της πέτρας. Μια διακριτική, συγκινητική και ουσιώδης ελεγεία στην τέχνη της πέτρας και στους ανθρώπους του μόχθου είναι τα έργα της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου, που μεταφέρει το βίωμα και τη μνήμη από την πατρογονική Αρκαδία σε μια σειρά σχεδίων με μολύβι. Με απέριττο τρόπο, τα σχέδια αναπαριστούν πιστά σε ακρίβεια, αλλά αφαιρετικά σε πρόθεση, τα εργαλεία των μαστόρων της πέτρας. Σφυριά, καλέμια και αλφάδια αποσπασμένα από το περιβάλλον που τα γέννησε μετουσιώνονται σε αιωρούμενα σώματα, και από εργαλεία της παράδοσης μπορούν να εκλαμβάνονται και ως προπέλες του μοντερνισμού. Αυτή η εικαστική έκθεση, στην Gallery Genesis του Κολωνακίου, σε επιμέλεια του Γιώργου Τζάνερη, ενέχει και ρόλο αφυπνιστικό. Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, έχοντας μεταβολίσει τις αφηγήσεις, τις μαρτυρίες, τις μνήμες από τα Λαγκάδια της Αρκαδίας, οδηγείται σε μια παράλληλη αφήγηση ενός «τόπου».

Ο «τόπος» είναι εν προκειμένω τα πετρόκτιστα σπίτια της Αρκαδίας, αλλά το σύνολο των έργων λειτουργεί καταλυτικά πέραν κάθε έννοιας τοπικισμού και γίνεται μια ωδή στην ανθρώπινη δημιουργία. Η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, εικαστικός με εξαίρετο σχέδιο, με εσωτερικότητα και έμφυτη ευγένεια, εκβάλλει όλες αυτές τις αρετές στο έργο της. Ανάμεσα στα εργαλεία, θαυμαστά σχήματα ενός εργονομικού μινιμαλισμού που ξαφνιάζει, η Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου παραθέτει σχέδια χεριών, δάχτυλα ροζιασμένα, ανθρώπινα μέλη που έχουν κοπιάσει. Δοξάζοντας κατά μία έννοια τη χειρωνακτική τέχνη και τη μαστοριά της πελεκητής πέτρας, η έκθεση αυτή έρχεται ως υπόμνηση ενός χρέους σε παρελθούσες γενεές που έφτιαξαν έναν υλικό πολιτισμό που και σήμερα υποβάλλει. Η έκθεση των σχεδίων εμπεριέχει και εν τέλει ενσωματώνει σε μια ενιαία ροή αισθήσεων τα πρωτότυπα εργαλεία που αποτυπώνονται στα σχέδια. Οι χτιστάδες της Αρκαδίας έχουν περάσει στη συλλογική μνήμη ως ενσταλάγματα υλικού και άυλου πολιτισμού. Η ομορφιά των σχεδίων της Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου υπερίπταται της ερμηνείας τους, αλλά και η ερμηνεία έχει το δικό της βάρος. Τα έργα θα παρουσιαστούν στα Λαγκάδια Αρκαδίας στις Γιορτές της Πέτρας, που διοργανώνει η Κίνηση Πολιτών «Ανθη της Πέτρας» (21/7 – 15/8).

Εκθεση Στρατηγούλας Γιαννικοπούλου «Λίθος-Λήθη», Gallery Genesis, Χάρητος 35, έως τις 13 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή