Με ρευστότητα 8 δισ. funds αναζητούν ευκαιρίες στα ακίνητα

Με ρευστότητα 8 δισ. funds αναζητούν ευκαιρίες στα ακίνητα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλαπλάσια κεφάλαια έχουν συγκεντρώσει τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds) σε σχέση με την προηγούμενη διετία, αναζητώντας ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που δραστηριοποιούνται στα ακίνητα άντλησαν 8 δισ. δολάρια μόνον το α΄ τρίμηνο του 2019 αντί μόλις 1 δισ.  δολαρίων ένα χρόνο πριν και 3,3 δισ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτουν οι Financial Times. «Πολλά private equity funds προβλέπουν πως οι τιμές των ακινήτων θα ακολουθήσουν την κατιούσα», σχολιάζει ο Τομ Καρ, επικεφαλής στον τομέα των ακινήτων της εταιρείας αναλύσεων Prequin, στη βρετανική εφημερίδα. Σε έκθεση της LaSalle Investment Management αναφέρεται πως «μέχρι το 2021, εάν όχι νωρίτερα, είναι αναπόφευκτη μια κυκλική κάμψη σε πολλές αγορές ακινήτων ύστερα από την πάροδο μιας μακράς περιόδου με ισχυρή ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και μεγάλη ανατίμηση των τιμών στη συγκεκριμένη αγορά».

Στα private equity funds που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες σε ακίνητα ή εταιρείες ακινήτων συγκαταλέγονται τα Cerberus και Lone Star. Οι κολοσσοί αυτοί είχαν επεκταθεί ραγδαία στον κλάδο των ακινήτων μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν οι τιμές είχαν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στη συνέχεια, όμως, η άνοδος των τιμών που συνόδευσε την ανάκαμψη της οικονομίας μείωσε απότομα τις επενδυτικές ευκαιρίες. Αποστολή των private equity finds είναι να αξιοποιούν ευκαιρίες όταν οι αξίες παρουσιάζουν πτώση.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και ειδικότερα τη Βρετανία, ειδήμονες της αγοράς θεωρούν πως το έδαφος είναι ήδη πρόσφορο για επενδύσεις στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει περιορίσει την κίνηση στα παραδοσιακά καταστήματα. Πτώση των αξιών παρατηρείται ήδη σε επαγγελματικά ακίνητα, προβληματίζοντας τους ιδιοκτήτες όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. «Οσο υποχωρούν οι τιμές, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν νέα επενδυτικά σχέδια», σχολιάζει στους Financial Times ο Τζέισον ντε Τζόκερ, συνεταίρος στη νομική εταιρεία Bryan Cave Leighton Paisner στο Σικάγο.

Σε γενικές γραμμές, τα private equity funds διαθέτουν άφθονη ρευστότητα για επενδύσεις. Κυμαίνεται στα 2,5 τρισ. δολάρια, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη δαπανηθεί 256 δισ. δολάρια σε συμφωνίες με μόχλευση το α΄ εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τους Financial Times. Επενδυτικοί κολοσσοί όπως η KKR, η Blackstone και η Brookfield έχουν συγκεντρώσει πληθώρα κεφαλαίων από συνταξιοδοτικά ταμεία και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια. Οι Financial Times αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε νέο fund της λονδρέζικης Cinven που συγκέντρωσε ενεργητικό 10 δισ. δολαρίων, στην Advent International με έδρα το Σικάγο που έχει προσελκύσει 17,5 δισ. δολάρια και την CVC του Λουξεμβούργου που επιδιώκει να αντλήσει 18 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ίσως του μεγαλύτερου fund στην Ευρώπη.

Αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν πως θα υπάρξει έντονη δραστηριότητα στη σύναψη συμφωνιών μέχρι τα τέλη του έτους, ιδιαίτερα εάν η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη συνεχίσει να είναι υποστηρικτική, διευκολύνοντας έτσι την άντληση κεφαλαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή