Λίγοι τουρίστες επέλεξαν να φύγουν από το Στρόμπολι

Λίγοι τουρίστες επέλεξαν να φύγουν από το Στρόμπολι

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε στη νήσο Στρόμπολι της Σικελίας κατά τη διάρκεια της έκρηξης του ηφαιστείου το απόγευμα της Τετάρτης. Ο 35χρονος σκοτώθηκε από κατολίσθηση, ενώ ακόμη ένας τραυματίστηκε στη δυτική πλευρά του νησιού. Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό έστειλε στην περιοχή πλοία για ενδεχόμενη εκκένωση της νήσου, αν και μόλις 70 τουρίστες και κάτοικοι ζήτησαν να εγκαταλείψουν το Στρόμπολι. Το ηφαίστειο είναι ένα από τα πλέον ενεργά της Ευρώπης, με συχνές εκρήξεις από το 1932 μέχρι σήμερα.

Το θύμα της κατολίσθησης ήταν 35 ετών και πραγματοποιούσε ανάβαση του ηφαιστείου μαζί με φίλο του από τη Βραζιλία, ο οποίος εντοπίσθηκε από τα σωστικά συνεργεία αφυδατωμένος και σε κατάσταση σοκ. Η διπλή έκρηξη, νωρίς το απόγευμα, συγκλόνισε το νησί, με μεγάλες ποσότητες λάβας να εκτοξεύονται από τον κρατήρα. Η ένταση των εκρήξεων προκάλεσε πανικό στους επισκέπτες, και περίπου 30 Βρετανοί τουρίστες έπεσαν στη θάλασσα μετά την έκρηξη, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.

Η 31χρονη Βρετανίδα τουρίστρια Αλάνα Ελιοτ απολάμβανε τον ήλιο σε γειτονική νήσο όταν είδε καπνούς στο Στρόμπολι, άκουσε και ένιωσε την έκρηξη. «Το Στρόμπολι είναι ορατό από την παραλία, ενώ το σύννεφο καπνού έμοιαζε με πυρηνική έκρηξη. Ενας μπάρμαν έτρεξε στην παραλία και μας είπε να απομακρυνθούμε. Το προσωπικό μάζευε τις ξαπλώστρες χωρίς να τις στοιβάζει, απλώς τις πέταγε στην άκρη. Συνειδητοποίησα ότι η κατάσταση ήταν επικίνδυνη όταν είδα τους κατοίκους να πανικοβάλλονται», είπε η Ελιοτ.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Οι τοπικές αρχές έχουν αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης και παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές σε κατοικημένες περιοχές, αλλά οι Αρχές έχουν οργανώσει μεθόδους εκκένωσης των νησιών και επαναπατρισμού των επισκεπτών, εφόσον αυτοί το επιθυμούν».

Τουριστικός πόλος

Το νησί Στρόμπολι, έκτασης 7,5 τ. χλμ., έχει πληθυσμό 500 κατοίκων, ενώ η οικονομία του εξαρτάται αποκλειστικά από τον τουρισμό, μεγάλο μέρος του οποίου περιστρέφεται γύρω από το ηφαίστειο. Το ηφαίστειο του Στρόμπολι, με τον κρατήρα του στα 1.000 μ. ύψος, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους ξένους επισκέπτες. Τη χθεσινή έκρηξη χαρακτήρισε «παροξυσμική» ο γεωλόγος Στέφανο Μπράνκα, εξηγώντας ότι οφείλεται σε απότομη απελευθέρωση μάγματος από ρηχή δεξαμενή του κρατήρα. «Τέτοια γεωλογικά γεγονότα είναι πολύ σπάνια, αλλά ιδιαίτερα βίαια», διευκρίνισε ο επιστήμονας.

Τον Δεκέμβριο του 2002, ακόμη μία μεγάλη έκρηξη του Στρόμπολι είχε προκαλέσει παλιρροϊκό κύμα, μετά τη ροή μάγματος στη θάλασσα. Εξι άνθρωποι είχαν τραυματισθεί εξαιτίας του φαινομένου, ενώ σημαντικές ζημιές είχαν καταγραφεί σε κτίσματα του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή