Κατάσχεση-ρεκόρ χαπιών Captagon

Κατάσχεση-ρεκόρ χαπιών Captagon

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί επτά ημέρες στελέχη του ΣΔΟΕ, αστυνομικοί και λιμενικοί, τεμάχιζαν 22.000 σανίδες ξυλείας από κατασχεθέν φορτίο τριών κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά, αναζητώντας τα χάπια που έχουν γίνει γνωστά ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών». Οταν ολοκλήρωσαν την έρευνα, η τελική καταμέτρηση έδειξε ότι είχαν εντοπίσει 33 εκατομμύρια δισκία Captagon, τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει βρεθεί από διωκτικές αρχές παγκοσμίως.

Η πληροφορία για το ύποπτο φορτίο έφθασε στο ΣΔΟΕ από το κλιμάκιο της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) στην Αθήνα. Τα τρία κοντέινερ, που σύμφωνα με τα συνοδευτικά τους έγγραφα περιείχαν ξυλεία MDF, έφθασαν από τη Λαττάκεια της Συρίας στο λιμάνι του Πειραιά στις 19 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός τους θα ήταν η Σιγκαπούρη και τελικός προορισμός το λιμάνι Σεκού στην Κίνα. Το φορτίο δεσμεύθηκε στον Πειραιά και στις 26 Ιουνίου ξεκίνησε ο έλεγχος για την ανεύρεση των χαπιών.

Είκοσι άτομα δούλευαν καθημερινώς για την καταμέτρηση των Captagon. Από τις 60 παλέτες που περιείχαν και τα τρία κοντέινερ βρέθηκαν ναρκωτικά σε 23. Το συνολικό βάρος τους ξεπερνά τους πέντε τόνους και η αξία τους εκτιμάται άνω των 500 εκατ. ευρώ. Οπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, Λουκάς Δανάμπασης, κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, πραγματικός προορισμός του φορτίου φαίνεται να ήταν χώρες της Μέσης Ανατολής και της αραβικής χερσονήσου, όπου το συγκεκριμένο είδος αμφεταμίνης είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Εκτιμάται από στελέχη του ΣΔΟΕ ότι τα κοντέινερ πράγματι θα έφθαναν στην Κίνα, η οποία δεν θεωρείται χώρα παραγωγής Captagon, προκειμένου να αρθεί οποιαδήποτε υποψία για το περιεχόμενό τους. Επειτα θα κατέληγαν, με άλλα στοιχεία, στη Μέση Ανατολή.

Οπως έχει φανεί και από άλλες υποθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν, η Ελλάδα αποτελεί κυρίως χώρα διέλευσης του συγκεκριμένου ναρκωτικού. Τον Δεκέμβριο του 2018 το Λιμενικό είχε εντοπίσει κρυμμένα στο πλοίο «Noka» τρία εκατομμύρια χάπια Captagon. Και αυτό το φορτίο είχε αναχωρήσει από τη Λαττάκεια. Η ανεύρεση αυτής της παρτίδας οδήγησε σε επανέλεγχο του ρυμουλκού «Andreas», το οποίο είχε κατασχεθεί στα τέλη του 2017, καθώς μετέφερε στα αμπάρια του 6,5 τόνους κατεργασμένης κάνναβης. Το πλοιάριο, αν και είχε δημοπρατηθεί, παρέμενε αγκυροβολημένο στην Κρήτη.

Σε νέο έλεγχο, τον Ιανουάριο του 2019, βρέθηκε νέα κρύπτη καλυμμένη με τσιμέντο και πλακάκια στην τραπεζαρία του πλοίου. Σε αυτήν υπήρχαν επιπλέον 6,5 τόνοι κάνναβης και πάνω από 250.000 Captagon. Το «Andreas» είχε αποπλεύσει από την Κύπρο, αλλά προτού εντοπιστεί νοτίως της Κρήτης πέρασε κοντά από τις ακτές της Λαττάκειας. Τον ίδιο μήνα, σε κοντέινερ στο λιμάνι του Πειραιά, βρέθηκε άλλη παρτίδα χαπιών, κρυμμένη σε πλάκες μολύβδου. Διαπιστώθηκε ότι αυτό το φορτίο πιθανότατα σχετιζόταν με εκείνο του πλοίου «Noka», καθώς και στα δύο τα χάπια έφεραν ως σήμα δύο μισοφέγγαρα.

Δισκίο Captagon δεν έχει εντοπιστεί στις εγχώριες πιάτσες ναρκωτικών. Τον περασμένο Μάρτιο, πάντως, συνελήφθη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας υπήκοος Βουλγαρίας, ο οποίος έκρυβε μέσα σε φιάλη υγραερίου στο αυτοκίνητό του χιλιάδες χάπια. Προορισμός του ήταν η Ανκόνα της Ιταλίας. Το 2017, και πάλι έπειτα από συνεργασία του ΣΔΟΕ, της Αστυνομίας και του Λιμενικού, εντοπίστηκε στην Ελλάδα εργαστήριο παρασκευής των αμφεταμινούχων χαπιών.

Το Captagon χρησιμοποιείτο ευρέως από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, γι’ αυτό και αποκαλείται «ναρκωτικό των τζιχαντιστών». Είναι διεγερτικό, ιδιαιτέρως εθιστικό και μπορεί να προκαλέσει ψυχωτικά επεισόδια. Βασική χώρα παραγωγής του θεωρείται η Συρία, ακόμη και μετά την κατάρρευση των προπυργίων του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή