Ανεπιθύμητα emails – η ώρα των προστίμων

Ανεπιθύμητα emails – η ώρα των προστίμων

Κύριε διευθυντά

Προσφάτως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα η υπ’ αρ. 19/2019 απόφασή της, με ημερομηνία 19-6-2019. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση της Αρχής αναφορικά με την πολιτική επικοινωνία κατόπιν της θέσης σε εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, γνωστού και ως GDPR. Σύμφωνα με το διατακτικό της, επιβάλλεται σε υποψήφιο ευρωβουλευτή των εκλογών του περασμένου Μαΐου πρόστιμο ποσού 2.000 ευρώ για την αποστολή ανεπιθύμητων emails με σκοπό την επικοινωνία πολιτικού χαρακτήρα. Κατά το ιστορικό της υπόθεσης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής άντλησε τα στοιχεία της καταγγέλλουσας, η οποία έχει τη δικηγορική ιδιότητα, από τις ιστοσελίδες που διαχειρίζονται οι δικηγορικοί σύλλογοι και η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2019, της απέστειλε email με το οποίο προωθούσε την υποψηφιότητά του χωρίς να έχει τη συγκατάθεσή της. Oπως έκρινε η Αρχή, κατ’ εφαρμογήν του ν. 3471/2006 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η πολιτική επικοινωνία μέσω email προϋποθέτει κατά κανόνα την προηγούμενη συγκατάθεση του παραλήπτη αυτής. Η τυχόν ανάρτηση στο Διαδίκτυο μάλιστα της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του παραλήπτη, όπως εν προκειμένω, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η δημοσίευση της ως άνω απόφασης σε συνδυασμό με το από 24-6-2019 δελτίο Τύπου της Αρχής, όπου αναφέρεται ότι βρίσκονται υπό εξέταση καταγγελίες που αφορούν την πολιτική επικοινωνία και υπενθυμίζεται η έκδοση των σχετικών κατευθυντηρίων οδηγιών της, καθιστά σαφές ότι η περίοδος χάριτος παρήλθε. Ηγγικεν η ώρα των προστίμων.

Αιμιλιος Κορωναιος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω LL. M. (Aberdeen), ΜΔΕ (Αθήνα)

Ανεπιθύμητα emails – η ώρα των προστίμων-1

Πολέμαρχος των συμμαχικών δυνάμεων, ο έχων το γενικό πρόσταγμα  στην απόβαση της Νορμανδίας Ντουάιτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ, Τεξανός  γερμανικής καταγωγής, άσπονδος φίλος του sui generis ένδοξου Βρετανού στρατηγού Μοντγκόμερι (ευρύτερα γνωστός ως Μόντι) τον οποίο συνέτριψε στη μεταξύ τους διπλωματική μάχη πρωτοκαθεδρίας.  Το ύπατο αξίωμα της πολιτικής τού το απένειμε ασμένως ο λαός των ΗΠΑ τιμώντας τον δις με το προεδρικό αξίωμα (1953-1961). «Μισώ τον πόλεμο, τη ματαιότητα και την ανοησία του», φιλοσόφησε υπό το βάρος των παρασήμων ο Αϊκ, που στη διάρκεια της θητείας του η οικονομία απογειώθηκε, η ευημερία διαχύθηκε μορφοποιώντας το αμερικανικό όνειρο, αλλά ο ρατσισμός ακροβολίστηκε, ο Μακαρθισμός αφηνίασε. Ιστορία χωρίς κουτσομπολιό γίνεται; Ο εγγονός του Αϊκ, Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ, ευτύχησε να κάνει πεθερό τον Ρίτσαρντ Νίξον καθώς νυμφεύθηκε την ξεχωριστή κόρη του Τζούλι. Στη φωτογραφία (15.12.1959) Αϊζενχάουερ και Κωνσταντίνος Καραμανλής εποχούμενοι χαιρετούν –προσέξτε το δεξί χέρι του ενός και του άλλου ηγέτη– το πυκνό αθηναϊκό πλήθος που επευφημούσε με πηγαίο ενθουσιασμό (φωτ.: Δ. Τριανταφύλλου – συλλογή Ν.Ε. Τόλη) τον υψηλό επισκέπτη και τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή