Η σκυτάλη που τεμαχίζεται

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως καταγράφουν, τις τελευταίες ημέρες, ρεπορτάζ σχεδόν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, περισσότερα από τέσσερα υπουργεία παρήγγειλαν μέσα στον Ιούνιο καταστροφείς εγγράφων, ενώ η γενική γραμματεία του πρωθυπουργού προχώρησε στη συντήρηση εκείνου που διέθετε. Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, 16 καταστροφείς εγγράφων προμηθεύθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έναν ακόμη το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Τρεις απέκτησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και από έναν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, το υπουργείο Ναυτιλίας, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο νόμος ορίζει με ακρίβεια ποια έγγραφα επιτρέπεται να αχρηστευθούν και ποια όχι. Μέχρι στιγμής έχει σχηματιστεί η εικόνα –αν συνυπολογίσει κανείς τις καταγγελίες για μεταφορά εγγράφων από Γ.Γ. μέσα σε κούτες και σακούλες σκουπιδιών και για αντιγραφές αρχείων από υπολογιστές υπηρεσιών– ότι επιχειρείται μια μάλλον μαζική εξαφάνιση διαβαθμισμένων αρχείων· για μεγάλο όγκο εγγράφων, που ούτε τα πιο υπομονετικά επιτελεία θα μπορούσαν να ανασυνθέσουν, όπως έχουμε δει να συμβαίνει σε ταινίες.

Είναι σύνηθες, κατά τη διατεταγμένη απονέκρωση του κρατικού μηχανισμού λόγω προεκλογικής περιόδου, κατά τη χαλάρωση των υπηρεσιών, την απουσία ελέγχου και πολιτικής δέσμευσης, η απερχόμενη εξουσία να επιχειρεί να κατεδαφίσει ό,τι δεν επιθυμεί να κληροδοτηθεί στην επόμενη, ό,τι αρνείται να αποκαλύψει – αναντιστοιχίες λόγου και πραγματικότητας, αδυναμίες, μπερδέματα, αποτυχίες. Να αφήσει μάλλον ένα αξεδιάλυτο κουβάρι παρά να παραδώσει δυναμικά τη σκυτάλη. Ομως, στην προκειμένη περίπτωση, μοιάζει να συντελείται από την εξερχόμενη κυβέρνηση μια πεισματική, συστηματική εκκαθάριση σε βάθος, όχι η παραφθορά αλλά η εξαφάνιση του μηνύματος· μοιάζει να βιώνεται, αν και δεν ομολογείται, με μεγαλύτερη ένταση το σύνδρομο της ήττας που οδηγεί στην προσπάθεια να τεθούν τα περισσότερα δυνατά εμπόδια στη διάδοχη αρχή, να χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο ώστε να καμφθεί όσο γίνεται η ορμή των πρώτων 100 κρίσιμων ημερών της.

Ομως ταυτόχρονα εμφιλοχωρεί ακόμη μία δρώσα αιτία: κτήμα του θεωρεί το κυβερνών κόμμα τις κρατικές υπηρεσίες. Είναι το «σπίτι» του, το περίκλειστο σύστημά του, απέναντι και ενάντια στο άνοιγμα του οποίου αντιτάσσεται με την επιλεκτική απαλοιφή στοιχείων· καμία κρίσιμη πληροφορία δεν μπορεί να βγει από αυτό παρά μόνο άπιαστη, κατατεμαχισμένη σε λεπτές κορδέλες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή