Αυλαία στο Κόπα Αμέρικα

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόλυτο φαβορί τη Βραζιλία και συμμετοχή-έκπληξη στον τελικό του Περού, πέφτει η αυλαία αύριο το βράδυ στο 46ο Κόπα Αμέρικα, που αναμένεται να χαρίσει στην οικοδέσποινα «Σελεσάο» τον ένατο τίτλο της και πρώτο από το 2007, εκτός αν η παρέα του Πάολο Γκερέρο κάνει ένα ακόμη θαύμα.

Με τρεις νίκες και δύο ισοπαλίες στο τουρνουά, η Βραζιλία επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και πέρασε στον αυριανό τελικό (11 μ.μ.) στο θρυλικό «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο, υποχρεώνοντας την Αργεντινή σε μία ακόμη αποτυχία. Το καθαρό 2-0 στον ημιτελικό, παρά τις διαιτητικές παραφωνίες, έδειξε ότι η Βραζιλία είναι έτοιμη για το τρόπαιο 12 χρόνια μετά το προηγούμενο.

Η νέα γενιά της Βραζιλίας, με λίγους μόνο από εκείνους που υπέφεραν το ταπεινωτικό 1-7 από τη Γερμανία στο Μουντιάλ του 2014, έχει άσους όπως ο εξτρέμ Εβερτον, ο σέντερ φορ Γκαμπριέλ Ζεσούς και οι χαφ Πακετά και Αρτούρ που γεμίζουν ελπίδα τους ταλαιπωρημένους οπαδούς της «πεντακαμπεάο».

Με αυτοπεποίθηση

Απέναντί της η «Σελεσάο» θα βρει μια ομάδα που φθάνει στον πρώτο τελικό Κόπα Αμέρικα εδώ και 44 χρόνια, πέρα από κάθε προσδοκία, παρά τη σαφή πρόοδο που σημειώνει τα τελευταία χρόνια το συγκρότημα του Αργεντινού προπονητή Ρικάρδο Γαρέκα. Μετά την πρόκριση στο περυσινό Μουντιάλ, το Περού απέκλεισε φέτος δύο από τις επικρατέστερες διεκδικήτριες την Ουρουγουάη και τη Χιλή, χάρη στην αποτελεσματικότητα των αντεπιθέσεών του και στην αυτοπεποίθηση που έχτισε ειδικά στον προημιτελικό με την Ουρουγουάη.

Αναμένεται, μάλιστα, ένας εντελώς διαφορετικός αγώνας από τον θρίαμβο με 5-0 της Βραζιλίας επί του Περού πριν από 15 μέρες, στη φάση των ομίλων, με την οικοδέσποινα να έχει τώρα έντονο το βάρος του καθήκοντος και τους «Ινκάικος» να μην έχουν τίποτα να χάσουν πια, όντας ήδη ήρωες στα μάτια των συμπατριωτών τους και των ουδέτερων.

Απόψε (10 μ.μ.) διεξάγεται ο τελικός της παρηγοριάς για την τρίτη θέση μεταξύ Αργεντινής και Χιλής. Πάντως, η διοργάνωση στα βραζιλιάνικα γήπεδα, που δέχθηκαν έντονη κριτική για την κακή ποιότητα των αγωνιστικών χώρων, θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη με τόσο έντονη την παρουσία του βιντεοδιαιτητή (VAR) μέχρι και τα προημιτελικά, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στις ομάδες.

Η σχολαστική χρήση του βίντεο για φάσεις ακόμη κι όταν δεν υπήρχε βάσιμη υποψία για λανθασμένη υπόδειξη από τον διαιτητή ή δεν περιλαμβάνονταν στα πεδία παρέμβασής του (γκολ, πέναλτι, κόκκινη κάρτα και λανθασμένη ταυτοποίηση) υποχρέωσε τους αγώνες μέχρι και την τελική οκτάδα σε σημαντικές καθυστερήσεις, με τους διαιτητές να περνούν πολλή ώρα με το αριστερό χέρι τεντωμένο μπροστά και το δεξί στο ακουστικό.

Ολοι… φοβούνται

Το χειρότερο, όμως, ήταν ότι η υπερβολική χρήση του συστήματος προκάλεσε και πτώση στην ταχύτητα των φάσεων, με τους επιθετικούς να φοβούνται περισσότερο τα οφσάιντ και τους αμυντικούς να φοβούνται περισσότερο τα πέναλτι. Κι αυτό διότι με τη συνεχή χρήση του βιντεοδιαιτητή έχει αρθεί η πρόνοια στο οφσάιντ ότι η αμφιβολία είναι υπέρ του επιτιθέμενου, ενώ δίδεται υπερβολική έμφαση στα μαρκαρίσματα εντός περιοχής όπου κανονικά δεν θα καταλογιζόταν πέναλτι διά γυμνού οφθαλμού.

Στο… άλλο άκρο

Επειτα από όλα αυτά φαίνεται ότι η συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) συνειδητοποίησε  τις συνέπειες της εμμονής με το… καινούργιο κοσκινάκι της διαιτησίας και έδωσε εντολή από τα ημιτελικά να γίνεται πολύ πιο λελογισμένη χρήση του VAR. Αυτό οδήγησε στο άλλο άκρο, με αποτέλεσμα στους δύο ημιτελικούς να χρησιμοποιηθεί το σύστημα μόνο μία φορά (στο πέναλτι που δόθηκε υπέρ της Χιλής) και να αγνοηθούν εντελώς οι διαμαρτυρίες σε δύο περιπτώσεις των Αργεντινών και σε άλλη μία των Χιλιανών. Η ομοσπονδία της Αργεντινής κατέθεσε και σχετική διαμαρτυρία στην CONMEBOL, στον απόηχο της δήλωσης του Λιονέλ Μέσι «η Βραζιλία τα ελέγχει όλα».

Πάντως, ο αυριανός τελικός  δεν θα έχει ούτε Μέσι ούτε Νεϊμάρ (που έχασε το τουρνουά λόγω τραυματισμού), αλλά θα έχει τον κορυφαίο σκόρερ εν ενεργεία στο Κόπα Αμέρικα, δηλαδή τον Περουβιανό ηγέτη Πάολο Γκερέρο και τον αδάμαστο Βραζιλιάνο μπακ-χαφ-επιθετικό Ντάνι Αλβες, αμφότεροι άνω των 35 ετών, που εξακολουθούν να μαγεύουν στο χορτάρι με την τεχνική τους. Αν το VAR έκανε το Κόπα Αμέρικα λίγο πιο αργό, αυτοί δεν πρόκειται να παραπονεθούν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή