Δύο ισχυρές γυναίκες και ένας δεινός διαπραγματευτής στις θέσεις-κλειδιά

Δύο ισχυρές γυναίκες και ένας δεινός διαπραγματευτής στις θέσεις-κλειδιά

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η 60χρονη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτός του ότι θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν, θα είναι και η πρώτη Γερμανίδα που θα βρεθεί στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την εποχή του συμπατριώτη της Ουόλτερ Χάλστεϊν, τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Αλλά τα πρωτεία σε μία ανδροκρατούμενη θέση τα απέκτησε η Φον ντερ Λάιεν όταν διορίστηκε υπουργός Αμύνης της Γερμανίας το 2013. Μητέρα επτά παιδιών –εντυπωσιακό για μία χώρα στην οποία ο μέσος όρος γεννήσεων είναι 1,5 ανά οικογένεια– είχε για τα τελευταία έξι χρόνια υπό την εποπτεία της ένα στράτευμα 250.000 στρατιωτών. Η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ είδε σε αυτήν μία γυναίκα στην οποία θα μπορούσε να στηριχθεί και να την προωθήσει σε μεγάλα πόστα όπως και έκανε. Οι δύο γυναίκες έχουν στενή σχέση και η Φον ντερ Λάιεν είναι η μόνη υπουργός που έχει παραμείνει σε υπουργική θέση από όταν ανέλαβε η Μέρκελ το 2005.

Αντιμετωπίζει, ωστόσο, έντονη κριτική στη χώρα της. «Είναι η πιο αδύναμη υπουργός» δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς. «Απ’ ό,τι φαίνεται αυτές οι επιδόσεις είναι αρκετές για να γίνει κάποιος ο πρόεδρος της Κομισιόν», πρόσθεσε σαρκαστικά.

Οι κατηγορίες

Τα αυξημένο κόστος σε αγορές πολεμικών αεροσκαφών αλλά και η αύξηση στις δαπάνες που προέκυπταν από προσλήψεις εξωτερικών συμβούλων φιλοξενούνταν στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων πολύ συχνά, ενώ κατηγορήθηκε στο παρελθόν και για μερική λογοκλοπή στο διδακτορικό της.

Η άλλη ισχυρή γυναίκα, η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, θα γίνει τον Οκτώβριο η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην πανίσχυρη ΕΚΤ. Ούτε αυτή όμως αναλαμβάνει ένα ανδροκρατούμενο πόστο για πρώτη φορά. Σε μια εποχή κατά την οποία οι γυναίκες σε θέσεις ισχύος ήταν ελάχιστες, έγινε εταίρος και τελικά γενική διευθύντρια της αμερικανικής Baker & McKenzie, το 1999, μιας από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες στον κόσμο.

Η 63χρονη Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Στη θητεία της στον διεθνή οργανισμό πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η ίδια βοήθησε τον θεσμό, δίνοντάς του κάτι από την αίγλη και τον δυναμισμό της για το οποίο είναι γνωστή.

Οσον αφορά την Ελλάδα, πολλοί της ασκούν κριτική ότι ακολούθησε κατά γράμμα τις σκληρές πρακτικές του επικεφαλής για την Ευρώπη Πόουλ Τόμσεν, μη έχοντας την τεχνική κατάρτιση να επιβάλει τη δική της γνώμη. Γι’ αυτό και στη Φρανκφούρτη, πολλοί αναρωτιούνται αν η νέα επικεφαλής πέρα από τον αέρα και την εντυπωσιακή της παρουσία, θα μπορέσει να χαράξει νέες πολιτικές χωρίς να βασίζεται απολύτως στον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Βελγίου, ο Σαρλ Μισέλ, θα κληθεί να γίνει ο πιο σημαντικός διαπραγματευτής της Ε.Ε. για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Φιλελεύθερος

Ο ίδιος ανήκει στην πολιτική οικογένεια των Φιλελευθέρων. Εκτός του ότι έχει διατελέσει πρωθυπουργός μιας ανορθόδοξης κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή εκτός του δικού του κόμματος και των αυτονομιστών και των συντηρητικών, η οποία σχηματίστηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, ο ίδιος κατάφερε να κυβερνήσει μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο οπότε οι εντάσεις στη μεταναστευτική πολιτική οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης.

Ο Μισέλ, όμως, παρέμεινε στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού από τότε. Η θητεία του σημαδεύθηκε από τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία των Βρυξελλών, όταν βόμβες εξερράγησαν στο μετρό και στο αεροδρόμιο της πόλης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα τον θυμούνται να χρησιμοποιεί όλη τη διπλωματική του μαεστρία για να πείσει το τοπικό Κοινοβούλιο της Ναμούρ, το οποίο το 2016 απειλούσε να μπλοκάρει την εμπορική συμφωνία  δισεκατομμυρίων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Καναδά, και το κατάφερε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή