Πώς εντόπισαν μέσω Facebook τα εργαστήρια αναβολικών

Πώς εντόπισαν μέσω Facebook τα εργαστήρια αναβολικών

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να ψάξουν στον πάτο κάποιου κάδου σκουπιδιών, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν, για να εντοπίσουν τα πειστήρια. Τον Αύγουστο του 2018 έφτασαν στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Αθηνών οι πρώτες πληροφορίες. Το επόμενο διάστημα κύλησε με ταυτοποίηση και παρακολούθηση υπόπτων, κυρίως στο Facebook.

Ωσπου στα τέλη του περασμένου μήνα οι αστυνομικοί κατέληξαν στην πόρτα μιας αποθήκης στην Καλλιθέα. Εκεί, ανάμεσα σε εκατοντάδες γυάλινα φιαλίδια και πλαστικά μπουκαλάκια, βρέθηκαν και ερασιτεχνικά σύνεργα παραγωγής αναβολικών. Ακόμη ένα κρυφό εργαστήριο, το τέταρτο κατά σειρά μέσα σε τέσσερα χρόνια, ήρθε στο φως.

Ενας υπάλληλος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, επιθεωρητής στο Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας, κλήθηκε στις 26 Ιουνίου 2019 να εξηγήσει στους αστυνομικούς τι έβλεπαν μπροστά τους. Τους είπε ότι ανάμεσα στα αντικείμενα της αποθήκης υπήρχαν πρώτες ύλες και εξοπλισμός παρασκευής αναβολικών. Συσκευασίες με καλαμποκάλευρο που χρησιμοποιείται για να φτιαχτούν κάψουλες, διηθητική συσκευή, σφραγιστικό εργαλείο για την τοποθέτηση πώματος στα μπουκάλια, ογκομετρικοί κύλινδροι, αλλά και άγνωστη ποσότητα αιθανόλης που χρησιμεύει για την αποστείρωση των γυάλινων φιαλιδίων. Εντοπίστηκαν ακόμη σκόρπιες χειρόγραφες συνταγές, φύλλα με οδηγίες χρήσης, καθώς και αυτοκόλλητες ετικέτες για επισήμανση των προϊόντων. Οι παρασκευαστές, αν και στην παρανομία, φαίνεται πως ήθελαν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα.

Αυτά τα πρόσφατα ευρήματα μπορεί να υπολείπονται σε σχέση με όσα είχαν βρει οι αστυνομικοί σε παρόμοιο εργαστήριο στη Βάρη τον Νοέμβριο του 2016. Τότε είχαν φτάσει στα ίχνη εκείνου του κυκλώματος με συστηματική φυσική επιτήρηση των υπόπτων. Είχαν ελέγξει μάλιστα και τα σκουπίδια που είχε πετάξει ένας εξ αυτών σε κάδο ανακύκλωσης, εντοπίζοντας εκεί ένα κενό πλαστικό μπιτόνι με την ένδειξη «ισοπροπυλική αλκοόλη», διαλύτη χημικών ουσιών που χρησιμοποιείται και ως πρώτη ύλη στη φαρμακοβιομηχανία. Το νέο εργαστήριο, όμως, στην Καλλιθέα ήταν εμφανώς πιο μικρό και έδινε την εντύπωση ότι οι αυτοδίδακτοι χημικοί του δεν είχαν αποκτήσει ακόμη αρκετή εξειδίκευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αυτή η διαφοροποίηση δεν είναι τυχαία. Συστηματικές επιχειρήσεις της Οικονομικής Αστυνομίας τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την εξάρθρωση δικτύων πιο έμπειρων παρασκευαστών. Ενδεικτικό είναι το ότι σε δεύτερη υπόθεση που αποκαλύφθηκε από την Οικονομική Αστυνομία τον Ιούνιο, μία εκ των κατηγορουμένων φέρεται να παρασκεύαζε τα αναβολικά όχι σε κάποιο ξεχωριστό εργαστήριο, αλλά στο διαμέρισμά της στο Περιστέρι μαζί με συγγενείς της. Συνολικά εννέα άτομα, φερόμενα ως μέλη δύο κυκλωμάτων διακίνησης αναβολικών που δεν σχετίζονται μεταξύ τους, συνελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα. Μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της ανάκρισης, καθώς οι εντολείς μου αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι», δήλωσε στην «Κ» ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γώγος, συνήγορος τεσσάρων εκ των συλληφθέντων.

Οι συγκρίσεις

Από τη σύγκριση των δύο πρόσφατων υποθέσεων με παλιότερες προκύπτουν διαφοροποιήσεις και στον τρόπο που τα κυκλώματα προσεγγίζουν πλέον την πελατεία τους. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Βάρης φέρονται να είχαν δημιουργήσει μια εταιρεία-φάντασμα, την «Baltic Pharmaceuticals», με υποτιθέμενη έδρα στην Πολωνία. Είχαν φτιάξει και ιστοσελίδα προβάλλοντας τα ψεύτικα γραφεία τους στη Βαρσοβία. Αντιθέτως, σε μία από τις δύο τελευταίες υποθέσεις βασικό εργαλείο των συλληφθέντων φαίνεται πως ήταν το Facebook, όπου διαφήμιζαν τα προϊόντα τους και έρχονταν σε επαφή με αγοραστές.

Πώς εντόπισαν μέσω Facebook τα εργαστήρια αναβολικών-1

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, η μία από τις δύο ομάδες που εξαρθρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται πίσω από τη σελίδα με την ονομασία «Σίνι γκουρού» στο Facebook. Στις αναρτήσεις της υπάρχουν πολλές φωτογραφίες με σκευάσματα που φέρουν την ίδια επωνυμία. Στα στοιχεία του διαχειριστή φαίνεται ότι η συγκεκριμένη σελίδα δημιουργήθηκε στις 8 Απριλίου 2017.

Ο δημιουργός της σελίδας είναι κάτοικος Αυστρίας. Φέρεται να έστελνε τα παράνομα σκευάσματα πανελλαδικά και στην Κύπρο, ενώ η προμήθεια πρώτων υλών γινόταν από τη Βουλγαρία, την Τσεχία και την Κίνα. Συλληφθείσα για αυτή την υπόθεση ανέφερε στους αστυνομικούς ότι ο Αυστριακός την προμήθευε ταχυδρομικώς με πρώτες ύλες σε σκόνη, τις οποίες κατόπιν έπρεπε η ίδια να αναμείξει για να κατασκευάσει τις κάψουλες.

Αντίστοιχα, η ομάδα των παρασκευαστών και διακινητών στο εργαστήριο της Καλλιθέας αποκτούσε πρώτες ύλες από τη Βουλγαρία, την Αυστρία και την Κίνα, ενώ και η δική τους πελατεία βρισκόταν στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τη Γερμανία. Αν και εμφανίζονται δραστήριοι στο κομμάτι της διακίνησης από τον Σεπτέμβριο του 2018, αστυνομικοί εκτιμούν ότι η δράση τους μπορεί να έχει ρίζες στο 2013. Αυτό φαίνεται να προκύπτει από παλιότερες ύποπτες συναλλαγές των συλληφθέντων με το εξωτερικό μέσω Western Union και MoneyGram. Οι περισσότερες μεταφορές πρώτων υλών και τελικών προϊόντων γίνονταν μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών. Ωστόσο, ένα από τα φερόμενα ως μέλη του κυκλώματος ταξίδευε συχνά στη Βουλγαρία για να εξασφαλίσει ο ίδιος μέρος των προμηθειών.

Κτηνιατρικά φάρμακα

Επί μήνες οι αστυνομικοί παρακολούθησαν τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των υπόπτων, κυρίως με άλλα άτομα από τον χώρο των «αγώνων σωματικής διάπλασης». Σε κάποιες από αυτές προκύπτει η ανησυχία τους για τις παρενέργειες στην υγεία από τη χρήση αναβολικών. «Φίλε, τι κάνεις; ‘‘Ντιαναμπόλ’’ ενάμισι μήνα; Τι είναι αυτά που κάνεις; Θα σου μείνει το συκώτι στο χέρι», ακούγεται να λέει κατηγορούμενος σε μία από αυτές τις συνομιλίες. «Μήπως έχεις δει το ‘‘Ικουιγκάν’’; Και αυτό κτηνιατρικό», λέει άλλος, αναφερόμενος σε αναβολικό που χρησιμοποιείται για να αυξήσει τη μυϊκή μάζα πτηνών σε κοκορομαχίες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στο Μεξικό και στις Φιλιππίνες.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή