Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος τίμησε η Ελλάδα τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος τίμησε η Ελλάδα τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Αριστείας του Φοίνικος απονεμήθηκε σήμερα στο Βερολίνο στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «ως αναγνώριση της στήριξης και της φιλίας που επέδειξε προς την Ελλάδα σε πολύ κρίσιμους καιρούς». Την απονομή, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποίησε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο, Θεόδωρος Δασκαρόλης.

Ο κ. Γκάμπριελ ευχαρίστησε για την «εξαιρετική τιμή» και δήλωσε ότι κανονικά θα άξιζαν όλοι οι Έλληνες ένα ευρωπαϊκό παράσημο, διότι, παρά την πολύ σκληρή πολιτική λιτότητας των τελευταίων ετών, η οποία ζητήθηκε από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, η συγκατάθεση των πολιτών της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ είναι ασύγκριτα υψηλή. «Απέναντι σε αυτά τα οποία έπρεπε οι Έλληνες να υπομείνουν τα τελευταία χρόνια, οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της "Ατζέντα 2010" στη Γερμανία ήταν ένα ελαφρύ καλοκαιρινό αεράκι», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός και πρόσθεσε ότι συχνά αισθάνεται ντροπή ενώπιον της φιλοευρωπαϊκής στάσης των Ελλήνων, «για το πόσο εμείς οι ευημερούντες Γερμανοί μερικές φορές αμφισβητούμε την Ευρώπη, παρότι οφείλουμε την ευημερία μας ακριβώς σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε λαούς όπως της Ελλάδας».

Ο κ. Δασκαρόλης από την πλευρά του, σημείωσε ότι αυτή η τιμή αποδίδεται στον κ. Γκάμπριελ ως αναγνώριση της στήριξης και φιλίας που επέδειξε στην Ελλάδα σε πολύ κρίσιμους καιρούς και απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, πρόσθεσε: «Ταυτόχρονα όμως και ως αναγνώριση της αγωνιστικής σας προσήλωσης στη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διεθνή συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ χωρών και λαών. Αυτούς τους στόχους υπηρετήσατε με τόλμη και στρατηγική οξύτητα. Ιδιαίτερα όμως είναι η αναγνώριση της συνεπούς και συνεχούς προσήλωσής σας στην Ευρώπη, το κοινό μας σπίτι, το οποίο θα έπρεπε να βλέπουμε πολύ περισσότερο ως ευλογία παρά ως μία απλή αναγκαιότητα».

Αναφερόμενος ειδικά στην απονομή του Μεγαλόσταυρου σε έναν επιφανή Γερμανό πολιτικό, ο Έλληνας πρέσβης έκανε λόγο για «δείγμα της εμπιστοσύνης, της φιλίας και της εμβάθυνσης των ελληνογερμανικών σχέσεων», οι οποίες άντεξαν κρίσεις διότι έχουν βαθιές ρίζες και είναι πολύπλευρες. «Η ελληνογερμανική φιλία αποδείχθηκε πιο ισχυρή από ό,τι τα σκοτεινά κεφάλαια της κοινής μας ιστορίας τα οποία πρέπει βεβαίως ακόμη να επεξεργαστούμε, προκειμένου να πάρουμε διδάγματα για το μέλλον. Αυτή η σχέση άντεξε κρίσεις, ιδιαίτερα διότι στηρίζεται και από προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, είτε είναι πολιτικοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες, διπλωμάτες είτε απλοί πολίτες. Θεωρώ ότι σήμερα εδώ ζούμε ακριβώς μια τέτοια έκφραση της φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών ως ανθρώπων», κατέληξε ο κ. Δασκαρόλης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή