Τα τέσσερα κλειδιά για το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ

Τα τέσσερα κλειδιά για το ποσοστό του ΚΙΝΑΛ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραδοσιακά «πράσινα» οχυρά, «αριστερόστροφες» περιφέρειες, αλλά και περιοχές στις οποίες διατηρεί ισχυρή επιρροή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αποτελούν τις δεξαμενές εκείνες στις οποίες ποντάρει σε μεγάλο βαθμό το ΚΙΝΑΛ, ώστε να αυξήσει τη δύναμή του σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Από τη Χαρ. Τρικούπη εκφράζεται ικανοποίηση για την ανοδική τροχιά την οποία αποτυπώνουν κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις, παρά το γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος ήταν μια από τις πλέον σύνθετες των τελευταίων ετών.

Κι αυτό γιατί το Κίνημα Αλλαγής κλήθηκε με το «καλημέρα» να διαχειριστεί τη ρήξη με τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκειά της, έπρεπε να διατηρήσει μια δύσκολη ισορροπία στη ρητορική της, απευθυνόμενο σε ένα ιδιαίτερα ευρύ τμήμα του εκλογικού σώματος (από τα αριστερά μέχρι τις «παρυφές» της Κεντροδεξιάς). Παράλληλα, οι πιέσεις που δέχθηκε από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφώς αυξημένες, με την Πειραιώς να προβάλει πιο εμφατικά το δίλημμα της αυτοδυναμίας και την Κουμουνδούρου να προσεγγίζει ανοιχτά την εκλογική βάση του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ.

Τα «κάστρα»

Υπό το παραπάνω σκεπτικό, η Κρήτη και η Αχαΐα εκτιμάται ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ισχυροποίηση των ποσοστών του κόμματος. Πρόκειται για δύο εκλογικές περιφέρειες με παραδοσιακά μεγάλη απήχηση του «κεντρώου ρεύματος», κάτι που φάνηκε και στις ευρωεκλογές, μιας και ήταν από τις ελάχιστες που δεν παρασύρθηκαν από το «γαλάζιο» κύμα. Ειδικά δε στην Κρήτη, Χανιά και Ηράκλειο παρέμειναν στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε επίπεδο αυτοδιοίκησης ήταν η μοναδική περιφέρεια που δεν πέρασε στη Ν.Δ. ή σε υποψήφιο με γαλάζια «απόχρωση».

Οσον αφορά την Αχαΐα, χάθηκε μεν η περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, ωστόσο η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην κορυφή του ψηφοδελτίου των εθνικών εκλογών θεωρείται ότι μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση, με δεδομένους τους ισχυρούς δεσμούς της οικογένειας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ με την περιοχή. Πρόκειται, πάντως, για μια περιφέρεια στην οποία ρίχνει βάρος και το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, αποτελώντας επιλογή και των Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα.

Από εκεί και πέρα, δύο ακόμη νησιωτικές περιοχές, η Εύβοια και τα Δωδεκάνησα, εκτιμάται ότι μπορούν να «ανεβάσουν» το ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά –όχι τυχαία– να επιλέγει την πρώτη ως μία από τις τρεις που θέτει υποψηφιότητα. Αλλωστε, πρόκειται για δύο περιφέρειες που κατά το παρελθόν, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και σε ευρείες νίκες της Ν.Δ., είχαν παραμείνει «πράσινες» ή είχαν διατηρήσει ευδιάκριτα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ.

Ενας ακόμη παράγοντας στον οποίο ποντάρει η Χαρ. Τρικούπη είναι η επιρροή της σε τοπικό επίπεδο ανά την επικράτεια, μιας και από την επομένη των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχε προτάξει το γεγονός ότι εξέλεξε 87 δημάρχους, «είτε επίσημα υποστηριζόμενους είτε ανήκοντες στον ευρύτερο χώρο». Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση, η ηγεσία συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτιά της αρκετά στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται η επίδοση του Κινήματος στη Θεσσαλονίκη, μιας και πρόκειται για τις πρώτες εθνικές εκλογές από το 1993 (ήτοι δέκα συνεχείς αναμετρήσεις) χωρίς τον Ευ. Βενιζέλο στα ψηφοδέλτια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή