Υψηλές προσδοκίες για Χ.Α. και ομόλογα μετά τις κάλπες

Υψηλές προσδοκίες για Χ.Α. και ομόλογα μετά τις κάλπες

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προσδοκία των επενδυτών για αλλαγή κυβέρνησης, φιλικής προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, και την εδραίωση ενός σταθερού οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των funds απέναντι στις ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα, οδηγώντας σε ισχυρό ράλι στο Χρηματιστήριο και σε εντυπωσιακή βουτιά του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που στηρίχθηκε και από το ευνοϊκό περιβάλλον στις διεθνείς και ειδικά στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες πλέον –μετά και την υποψηφιότητα Λαγκάρντ για το «τιμόνι» της ΕΚΤ– προεξοφλούν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη της τάξης του 45% από τις αρχές του έτους – τα υψηλότερα διεθνώς, με μεγάλο μέρος αυτού του ράλι να σημειώνεται μετά τις ευρωεκλογές (+22%), και βλέπει πλέον τις 900 μονάδες, ένα επίπεδο που σημειώθηκε για τελευταία φορά στις αρχές του 2015. Τα ελληνικά ομόλογα πρωταγωνιστούν και αυτά σε επιδόσεις διεθνώς, με την απόδοση του 10ετούς να έχει υποχωρήσει στο μισό σε σχέση με τα επίπεδα της έκδοσής του τον Ιανουάριο (3,90%), και διαμορφώνεται πλέον κοντά στο 2%, με το ράλι να έχει μεταδοθεί σε όλες τις διάρκειες, στρώνοντας έτσι το έδαφος για νέα έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές ακόμα και με μακροπρόθεσμο τίτλο.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι εάν το ισχυρό αυτό ράλι έχει περιθώρια να συνεχιστεί και να διευρύνει την επενδυτική βάση της χώρας, προσελκύοντας «καλής ποιότητας» επενδυτές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και δεν αποκλείονται ρευστοποιήσεις λόγω της ταχύτητας της ανόδου, οι προοπτικές της αγοράς γενικότερα είναι άκρως θετικές, καθώς οι εξελίξεις θα διατηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον υψηλό.

«Long» θέσεις

«Είμαστε long στα ελληνικά ομόλογα όπως και στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια», σημειώνει στην «Κ» ο Τζενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske Βank. Σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές, υπάρχει σημαντικό περιθώριο για ακόμη καλύτερες επιδόσεις στα ελληνικά ομόλογα εάν η Ν.Δ. κερδίσει με πλειοψηφία, επισημαίνει. Εστω και αν αυτό έχει εν μέρει αποτιμηθεί, ο συνδυασμός μιας νέας κυβέρνησης προσηλωμένης στις μεταρρυθμίσεις και της νέας επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το κυνήγι αποδόσεων, ευνοώντας τους ελληνικούς τίτλους. Εάν ακολουθήσουν και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, τα ελληνικά ομόλογα θα «κλείσουν» εντελώς την ψαλίδα με τα ιταλικά έως το τέλος του έτους.

Κύμα εισροών

Οσον αφορά το Χρηματιστήριο, η αυτοδυναμία τη Ν.Δ. θεωρείται από τους αναλυτές ότι θα ενεργοποιήσει ένα νέο κύμα εισροών στο Χ.Α., ενώ το ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές θα διατηρηθεί έντονο. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Beta Securities, οι επενδυτές βλέπουν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας πιο φιλικές εξαγγελίες σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και μια στόχευση προς υψηλότερες πιστοληπτικές αξιολογήσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για φθηνότερο κόστος χρήματος και ως εκ τούτου ανέλαβαν ρίσκο πριν από το αποτέλεσμα, αναζητώντας καλύτερα επίπεδα τιμών εισόδου. Εφόσον το αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής επιβεβαιώσει τις προσδοκίες αυτοδυναμίας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν εκ νέου εισροές σε όλες τις αξίες που εμπεριέχουν ελληνικό ρίσκο από επενδυτικά κεφάλαια που έχουν συντηρητικότερο προφίλ, υποστηρίζοντας τα απαιτητικά επίπεδα στα οποία πολλές μετοχές και ομόλογα τελούν υπό διαπραγμάτευση.

Με δεδομένο ότι τα νέα δεν εξαντλούνται στο αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά ακολουθεί μια ροή ειδήσεων μέσα στο καλοκαίρι (πιστοληπτικές αξιολογήσεις Αυγούστου, άρση των capital controls και φυσικά η τοποθέτηση τεχνοκρατών σε κομβικά υπουργεία), εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον θα παραμείνει υψηλό.

Ποιες μετοχές μπαίνουν στο στόχαστρο των επενδυτών 

Οι μετοχές οι οποίες αναμένεται να κερδίσουν έδαφος μετεκλογικά είναι, σε πρώτη φάση, εκείνες που σχετίζονται άμεσα με επενδυτικά σχέδια και ιδιωτικοποιήσεις και την ενίσχυση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Ηλίας Ζαχαράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance, η ρευστότητα στο σύστημα είναι πλέον μεγάλη και οι επενδυτές πρέπει να επικεντρωθούν σε εταιρείες που πρώτες θα ωφεληθούν από την ανάπτυξη, όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές και η ενέργεια, ενώ και σε εταιρείες που είναι ξεκάθαρο ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη τους, όπως είναι τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ), αλλά και σε εκείνες που έχουν μικρό δανεισμό και μπορούν πλέον να αναπτυχθούν μέσω του τραπεζικού κλάδου ή άλλων πηγών με μικρό πλέον κόστος. Επίσης, ο τραπεζικός είναι ο κλάδος που πάντα κάνει τη διαφορά, ειδικά με μία οικονομία που αρχίζει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Επικέντρωση σε εισηγμένες με σημαντική έκθεση στο εσωτερικό, υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση και αυξημένη λειτουργική μόχλευση με σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, συστήνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος Τμήματος Ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ. Οπως επισημαίνει, ορισμένοι αριθμοδείκτες όπως το P/E και P/BV, EV/EBITDA μπορεί να εμφανίζονται ανεβασμένοι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, αλλά πρέπει να εξετάζονται συνδυαστικά με την προσδοκώμενη μεγέθυνση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.

Πάντως, οι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα τεχνικής διόρθωσης στην αγορά μετά και τα ισχυρά (και σε κάποιες περιπτώσεις, υπερβολικά) κέρδη που σημειώθηκαν, με τους επενδυτές να «ποντάρουν» στις πιθανότητες πολιτικής αλλαγής. Οπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι μια υπερθέρμανση της αγοράς μπορεί να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε μια ανατιμητική υπερβολή, η οποία δεν θα συμβαδίζει με τις πραγματικές δυνατότητες των εταιρειών και ως εκ τούτου πρέπει οι επιλογές τους να βασίζονται σε προσεκτική εξέταση των επιμέρους θεμελιωδών στοιχείων και προοπτικών.

Ο συνδυασμός της σύγκλισης των τιμών στο ταμπλό με το consensus των αναλυτών και οι αποκλίσεις που εμφανίζουν πολλοί τεχνικοί δείκτες αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες μιας πτωτικής εκτόνωσης, ακόμα και αν επιτευχθεί αυτοδυναμία, στο πλαίσιο του ρητού «…sell the news», όπως επισημαίνει στην «Κ» ο Νίκος Καυκάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή