Ανέκδοτες εκλογικές περιπέτειες

Ανέκδοτες εκλογικές περιπέτειες

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικά χρόνια σκεφτόμουνα να γράψω ένα αφήγημα με τις εμπειρίες μου από τις διάφορες εκλογικές περιπέτειες που πέρασα στην περίοδο 1981-2009 όταν είχα την ευθύνη για τη συγκέντρωση και τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πιθανότατα να μην παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον, παρά μόνο σε όσους εμπλέκονται στο σύστημα και καταλαβαίνουν τις δυσκολίες. Ετσι, κατέληξα να γράφω ανέκδοτες ιστορίες σε τούτη τη στήλη για να τεκμηριώσω ότι οι δυσκολίες που περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να διατηρήσουμε έναν επιτυχημένο θεσμό, ήταν πάρα πολλές και τις περισσότερες φορές ψυχοφθόρες.

Βρισκόμαστε στο 1990 με υπουργό Εσωτερικών τον προερχόμενο από την Αριστερά, Θεόδωρο Κατριβάνο. Είχαν προηγηθεί δύο εκλογές (Ιούνιος και Νοέμβριος 1989) με την απλή αναλογική του Ακη Τσοχατζόπουλου, όπου δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. παρά τα πολύ υψηλά ποσοστά της. Ετσι μπήκαμε σε περιπέτειες με Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα. Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 8 Απριλίου 1990 και φυσικά εμείς στην εταιρεία μας Δέλτα Πληροφορική προετοιμάζαμε τα συστήματά μας, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το υπουργείο, την ΕΡΤ αλλά και τα δύο νέα ιδιωτικά κανάλια ΑΝΤ1 και MEGA που άρχισαν να μεταδίδουν προγράμματα από τις αρχές του 1990.

Είχαμε, μάλιστα, προμηθευτεί τρία πανάκριβα (14 εκατ. δραχμές το καθένα) συστήματα γραφικών για τα τρία κανάλια που θα εξυπηρετούσαμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά τα συστήματα τα πουλήσαμε τελικά στον ΑΝΤ1 και στο MEGA και με αυτά ξεκίνησαν να έχουν γραφικά προγράμματά τους. Θεώρησα σημαντική αυτή την ιστορία, γιατί με αφορμή τις εκλογές, σταδιακά καθιερώσαμε σημαντικές καινοτομίες σε πολλούς τομείς.

Οπως καταλαβαίνετε, θεωρούσαμε εντελώς δεδομένο ότι το υπουργείο θα μας ανέθετε το έργο, όπως γινόταν από το 1981. Μέχρι τότε είχαμε πραγματοποιήσει με απόλυτη επιτυχία όλες τις εκλογές (Εθνικές και Ευρωεκλογές 1981, Δημοτικές 1982, Ευρωεκλογές 1984, Εθνικές 1985, Δημοτικές 1986, Εθνικές και Ευρωεκλογές 1989, και Εθνικές 1989).

Εγκαιρα υπέβαλα την πρότασή μας με την οικονομική προσφορά μας στο υπουργείο και προχωρούσαμε την προετοιμασία περιμένοντας την ανάθεση. Εχω στο αρχείο μου δακτυλογραφημένη επιστολή του Γ.Γ. του υπουργείου Πάνου Σκοτινιώτη, με ημερομηνία 14/2/90 και Αρ. Πρωτ. 421, όπου αναφέρει επί λέξει: «Μετά από τη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 5/12, για το έργο της ηλεκτρονικής επεξεργασίας των εκλογικών αποτελεσμάτων, … να αποστείλετε τις προτάσεις σας, σε ό,τι αφορά τα συστήματα οπτικοποίησης και εγκατάστασής τους. …Η αποστολή να γίνει το ταχύτερο, ώστε να μπορέσουν οι προτάσεις να τεθούν υπόψη της διακομματικής επιτροπής». Η απάντησή μας δόθηκε την άλλη μέρα με τα οικονομικά στοιχεία για τις extra εργασίες. Ανέφερα αυτή την αλληλογραφία για να αποδείξω ότι οι συζητήσεις με το υπουργείο δεν άφηναν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι η εταιρεία μας θα εκτελούσε το έργο, αφού ήδη είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας και τα οικονομικά στοιχεία.

Να, όμως που είχα λάθος. Αντί για ανάθεση, στις 22/2/1990 πήρα ένα χειρόγραφο fax από τον Γ.Γ. του υπουργείου με Αρ. Πρωτ. 508, ο οποίος ζητούσε να υποβάλουμε προσφορά μέχρι την 1/3/1990! Περιττό να σας πω ότι η τεχνική περιγραφή του έργου ήταν ακριβές αντίγραφο της προσφοράς που ήδη είχαμε υποβάλει. Μπορείτε να φανταστείτε την αγανάκτησή μου. Τώρα ποια μύγα τσίμπησε το υπουργείο ώστε να προκηρύξει διαγωνισμό θα το καταλάβετε από το τι έγινε μετά. Παρακαλώ, προσπαθήστε να συνειδητοποιήσετε την επιπολαιότητα. Για ένα έργο που απαιτούνται μήνες προετοιμασίας, ζητείται από το υπουργείο να υποβάλουμε πρόταση εντός 6 ημερών, η οποία θα κριθεί από επιτροπή για να ανατεθεί το έργο ώστε να υλοποιηθεί μέσα σε λιγότερο από 30 ημέρες. Είναι ολοφάνερο ότι κάποιος άλλος προετοιμαζόταν για το έργο και μάλιστα φαίνεται ότι θεωρούσε ότι είχε «μπάρμπα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στην Κορώνη», ο οποίος θα του εξασφάλιζε το έργο. Πράγματι, την 1/3/90 υπέβαλα νέα προσφορά. Το συνολικό ποσό ήταν 56.200.000 δραχμές. Στον διαγωνισμό (παρωδία) παρουσιάστηκε και η μύγα που τσίμπησε το υπουργείο. Η εταιρεία Lantec του Θωμά Λαναρά, γνωστού και ως Sir Thomas με το υπερμέγεθες πούρο, η οποία κατέθεσε εναλλακτική πρόταση περίπου 70 σελίδων για το έργο με χαμηλότερη τιμή, συνολικά 55.500.000 δρχ. Ο καθένας μπορεί να βγάλει όποιο συμπέρασμα θέλει από την προσέγγιση των τιμών, διότι οι προσφορές δεν ήταν ούτε σφραγισμένες ούτε δόθηκαν την ίδια ώρα. Φυσικά, δεν αποσφραγίστηκαν παρουσία των εκπροσώπων των εταιρειών, ώστε να υπάρχει ή στοιχειώδης διαφάνεια.

Για να συνειδητοποιήσετε την επιπολαιότητα με την οποία το υπουργείο αντιμετώπιζε ένα τόσο κρίσιμο έργο, σας αναφέρω ότι στις 8/3/90, δηλαδή 30 ημέρες πριν από τις εκλογές, η επιτροπή (αποτελούμενη από τους Ιωάννη Ζ., προϊστάμενο Δ/νσης Μηχανογράφησης ΥΠ.ΕΣ., Θεόδωρο Κ., ειδικό σύμβουλο του υπουργού σε θέματα Πληροφορικής, Ιωάννη Κ., και Ιωάννη Απ., ειδικούς επιστήμονες ΥΠ.ΕΣ.) με επιστολή της μας ζητούσε διευκρινίσεις για την πρότασή μας! Ω, της παραφροσύνης. Και όλα αυτά έγιναν γιατί κάποιος ή κάποιοι ήθελαν να βάλουν στη διαδικασία μια εταιρεία η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να υλοποιήσει ένα τόσο κρίσιμο έργο.

Φαίνεται ότι ο Θεός τους φώτισε, ή τελικά φοβήθηκαν, και στις 9/3/1990 συνέταξαν πρακτικό όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν τα ακόλουθα: «Ενδεικτικά θα ήταν σκόπιμο να αναφερθεί ότι μια ολοκληρωμένη δοκιμή για την αξιολόγηση θα περιελάμβανε:

• Δημιουργία στοιχείων δοκιμαστικής λειτουργίας (test data).

• Αναπαραγωγή λειτουργίας υπό συνθήκες μεγίστου φορτίου…

• Ελεγχος της ακεραιότητος (integrity) της βάσης δεδομένων.

• Ελεγχος της ορθότητος των υπολογισμών.

• Δοκιμή του συστήματος οπτικοποίησης των αποτελεσμάτων.

Για τα προαναφερθέντα θα απαιτείτο ένας χρόνος τουλάχιστον τριών (3) μηνών. Βέβαια θα έπρεπε να αυξηθεί εάν οι προσφορές ήταν περισσότερες». Παρακαλώ, την προσοχή σας. Προκήρυξαν έναν διαγωνισμό για ένα έργο που έπρεπε να υλοποιηθεί σε 40 μέρες και εκ των υστέρων παραδέχονται ότι θέλουν τρεις μήνες για ολοκληρωμένες δοκιμές των συστημάτων. Εδώ, η λογική μεταναστεύει σε άλλη χώρα, διότι στην Ελλάδα κινδυνεύει να ξεφτιλιστεί.

Οπως αντιλαμβάνεστε, μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις με «βαριά καρδιά» στο Πρακτικό καταλήγουν να αναθέσουν το έργο στη ΔΕΛΤΑ Πληροφορική, παρόλο που «…Η προσφορά της εταιρείας LANTEC S.A. κρίνεται στο σύνολό της σαν ενδιαφέρουσα και εντός των προδιαγραφών του έργου. Πλην όμως λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν έλεγχοι και δοκιμές όπως ενδεικτικά αναφέρουμε παραπάνω». Το fax που έχω στο αρχείο μου με την κοινοποίηση του Πρακτικού έχει ημερολογιακή σήμανση από το fax Δευτέρα 9 Απριλίου 1990, δηλαδή μετά τις εκλογές!

Παρά τις δυσκολίες και τις παλινδρομήσεις, αλλά και την καθυστερημένη ανάθεση του έργου στην εταιρεία μας, εμείς ανταποκριθήκαμε με υπευθυνότητα και αξιοπιστία στο δύσκολο αυτό έργο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση για το έργο, αν θυμάμαι καλά, υπογράφηκε από το υπουργείο την ημέρα των εκλογών!

Η κατάληξη: Με ημερομηνία 10/4/1990 έλαβα από τον υπουργό Θ. Κατριβάνο προσωπική επιστολή, στην οποία γράφει: «Αγαπητέ κύριε, Θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες για την άριστη συνεργασία σας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου και εμένα προσωπικά κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 8ης Απριλίου 1990. Η συμβολή σας υπήρξε καθοριστική στην άψογη διεξαγωγή των εκλογών και στην ταχύτατη, κατά γενική ομολογία, μετάδοση των αποτελεσμάτων. Σας ευχαριστώ και εύχομαι ό,τι ποθητό για σας και την οικογένειά σας».

Η παραπάνω επιστολή μάλλον γράφτηκε για να μας «μαλακώσει» από τον τραγέλαφο του διαγωνισμού, που υποθέτω ότι κάποιος ή κάποιοι υποχρέωσαν τον υπουργό να προκηρύξει. Υπάρχει όμως και άλλο εξαιρετικά ενδιαφέρον παρασκήνιο από μια πολύωρη συνάντηση που είχα στη Γενική Γραμματεία Τύπου στην Ζαλοκώστα το Σάββατο 8 Απριλίου 1990, με τον τότε γενικό γραμματέα Τύπου Δημήτρη Γκλαβά και τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Προεδρίας (Κυβερνητικός Εκπρόσωπος) στην Οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα. Επιφυλάσσομαι για το μέλλον.

* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή