Εφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σπάθας, κιθαρίστας των Socrates

Εφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σπάθας, κιθαρίστας των Socrates

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού ροκ συγκροτήματος Socrates Drank The Conium, Γιάννης Σπάθας, ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες «παίκτες» της ηλεκτρικής κιθάρας.

Γεννημένος στους Παξούς το 1950, ο Γιάννης Σπάθας ξεκίνησε τη σχέση του με τη μουσική από πολύ μικρή ηλικία μέσω του πατέρα και των θείων του, μαθαίνοντας πέρα από κιθάρα και ακκορντεόν και τύμπανα.

Λίγα χρόνια πριν τη δημιουργία των Socrates, o Σπάθας σχημάτισε μαζί με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο τους Persons, κυκλοφορώντας τρεις δίσκους 45 στροφών από το 1966 μέχρι το 1969, με ήχο επηρεασμένο από τα βρετανικά και αμερικάνικα συγκροτήματα των μέσων της δεκαετίας του '60.

To 1969, μαζί με τον Τουρκογιώργη στο μπάσο, προχώρησε στη δημιουργία των Socrates, με τους οποίους θα γνωρίσει σημαντική επιτυχία κατά τη δεκαετία του '70 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '80. Εμπνευσμένοι από τον βαρύ ψυχεδελικό blues-rock ήχο συγκροτημάτων όπως οι Jimi Hendrix Experience και οι Cream, αμφότερων βασισμένων σε κιθαριστικές ιδιοφυΐες (Τζίμι Χέντριξ και Έρικ Κλάπτον αντίστοιχα), οι Socrates θα ξεκινήσουν την πορεία τους από διάφορα αθηναϊκά στέκια της εποχής, όπως το Κύτταρο, και θα κυκλοφορήσουν επτά άλμπουμ σε διάστημα δώδεκα ετών (1971-1983).

Μετά τη διάλυση των Socrates το 1983, ο Σπάθας θα συνεργαστεί ως ενορχηστρωτής και κιθαρίστας με πλήθος καλλιτεχνών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ακόμη, θα συνθέσει τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα, ενώ το 1999 θα κυκλοφορήσει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο, στον οποίο συμμετείχε η Χάρις Αλεξίου.

Την περίοδο της ακμής του συγκροτήματος, το παίξιμο του Σπάθα στην ηλεκτρική κιθάρα είχε συγκριθεί με εκείνο του κιθαρίστα των Deep Purple, Ρίτσι Μπλάκμορ, και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ελληνικής ροκ σκηνής της εποχής των late 60s – mid-70s.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή