Ανάλυση: ΝΔ, το κόμμα που δεν νίκησε η κρίση

Ανάλυση: ΝΔ, το κόμμα που δεν νίκησε η κρίση

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στα εννέα χρόνια από το ξέσπασμα της μεγάλης πολιτικοοικονομικής κρίσης μέχρι ζήσαμε κοσμογονικές πολιτικές αλλαγές: ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό τότε ριζοσπαστικό κόμμα έγινε κυβέρνηση, έπεσε από την εξουσία, αλλά φαίνεται πως έχει καταλάβει πλέον οριστικά τον ένα πόλο αντί του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ του 43,92% του 2009 έπεσε και δεν κατάφερε ποτέ να σηκωθεί, ούτε ως ΚΙΝΑΛ, από τις επιπτώσεις της κρίσης. Νέα κόμματα γεννήθηκαν όπως οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι με ποσοστά τεράστια για πρωτοεμφανιζόμενους σχηματισμούς και πλέον έχουν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη. Η καλπάζουσα τότε Χρυσή Αυγή είναι πλέον ένα πολύ μικρό κόμμα και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί όπως του κ. Βαρουφάκη και του κ. Βελόπουλου καλύπτουν «πολιτικά κενά».

Μέσα σε όλα αυτά τις τεράστιες πολιτικές αλλαγές που συνέβησαν σε μόλις εννέα χρόνια, μόνο μία παράταξη αποτέλεσε την σταθερά του πολιτικού συστήματος: η Νέα Δημοκρατία, που παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή έδειξε τα ίδια «συμπτώματα» ποτέ δεν άφησε την πολιτική και οικονομική κρίση να την «καταπιεί» και σήμερα, 9 χρόνια μετά επιστρέφει στην εξουσία, με ένα εμφατικό ποσοστό που είναι προ κρίσης ποσοστό, διαλύοντας ένα ακόμη μύθο της εποχής της κρίσης που έλεγε πως οι «μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει». Η αντοχή που έδειξε η ΝΔ την περίοδο της κρίσης και το γεγονός ήταν το μοναδικό κόμμα του πολιτικού χάρτη που ουσιαστικά δεν αλλοιώθηκε η δύναμη της, ερμηνεύεται από την εκλογική της βάση. Η βάση της κεντροδεξιάς είναι η πιο συμπαγής και σταθερή στο πολιτικό σκηνικό από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Το γεγονός όμως πως σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετυχαίνει μία τόσο μεγάλη νίκη είναι προσωπικό του επίτευγμα, καθώς όχι μόνο κατάφερε να συσπειρώσει όλες τις «φυλές» αυτής της παραδοσιακής κεντροδεξιάς, σε σημείο που είχε τουλάχιστον μία 15ετία να δει η παράταξη, αλλά έφερε και νέο κόσμο: στελέχη του κέντρου, ανθρώπους που δεν είχαν ασχοληθεί με την πολιτική και εκφράστηκαν μέσω του λεγόμενου μητρώου στελεχών, τεχνοκράτες στο αντικείμενο τους, ακόμα και παλιούς αριστερούς.

Και με αυτή την προίκα, είναι αναμφισβήτητα ο πιο ισχυρός πρωθυπουργός που εκλέγουν οι πολίτες την τελευταία δεκαετία, δίνοντας του την «εντολή» να εφαρμόσει το πρόγραμμα του για την επόμενη τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή