Το πρώτο μήνυμα Βρυξελλών στην Αθήνα

Το πρώτο μήνυμα Βρυξελλών στην Αθήνα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρόλο  που στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup η Ελλάδα είναι πρώτο θέμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πέρα από ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αναμένεται να στείλουν για την τήρηση των συμφωνηθέντων στην νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν θα μπορέσουν να κάνουν κάποια συγκεκριμένη συζήτηση για την τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση της χώρας. Η Ελλάδα δεν ήταν ξεκάθαρο μέχρι αργά χθες το βράδυ αν θα εκπροσωπείτο από τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Eυκλ. Τσακαλώτο ή τον αναπληρωτή του Γ. Χουλιαράκη. Ακόμα όμως και αν βρεθούν στις Βρυξέλλες οι Ελληνες υπουργοί, η συζήτηση θα περιοριστεί σε τυπικές και μόνο δηλώσεις τη στιγμή που στο επόμενο Eurogroup θα βρίσκεται διαφορετικός υπουργός να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Το μήνυμα που αναμένεται να στείλουν οι εκπρόσωποι των θεσμών μετά τη λήξη του Εurogroup στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση είναι ότι υπάρχει μια ανησυχία των θεσμών για τις τελευταίες παροχές του κ. Τσίπρα ( μείωση ΦΠΑ, 13η σύνταξη κ.λπ.), οι οποίες δόθηκαν χωρίς καμία διαβούλευση με τους θεσμούς και θα έχουν επιπτώσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, και αναμένεται από την καινούργια κυβέρνηση η τήρηση των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα έχει αναλάβει μια σειρά από υποχρεώσεις ως προς τους δανειστές της, όπως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ,  οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. Οι δεσμεύσεις αυτές συνδέονται άλλωστε και με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αν η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις, τότε και οι εταίροι δεν θα προχωρήσουν στη σταδιακή ελάφρυνσης του χρέους. Το φθινόπωρο στην επόμενη μεταμνημονιακή έκθεση θα εξεταστεί ξανά κατά πόσον η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της για να εγκριθεί και η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ( SNPs και ANFAs).

Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες υπάρχει μια σχετική ηρεμία όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα. Παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις ανέμεναν το τελευταίο διάστημα τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και δεν ένιωθαν ανησυχία ή αβεβαιότητα για το ποια θα είναι η στάση της νέας κυβέρνησης όπως στις εκλογές του 2015. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη στις επαφές του στις Βρυξέλλες ήταν ότι θέλει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης και στενής συνεργασίας με τους θεσμούς. Αλλωστε πολλές από τις δεσμεύσεις του για μείωση των εταιρικών φόρων και προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι και στην κατεύθυνση που θέλουν να δουν και οι δανειστές. Αυτό που λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι ότι αν η νέα κυβέρνηση δεν κάνει δραστικές κινήσεις όπως π.χ. τεράστια μείωση του ΦΠΑ ή προχωρήσει σε μεγάλες παροχές αλλά παραμείνει στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων στόχων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αυτή τη στιγμή και με την αλλαγή της σκυτάλης στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει καμία διάθεση για να βρεθεί η Ελλάδα ξανά στο προσκήνιο. Αντιθέτως, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν η νέα κυβέρνηση κινηθεί εντός των δημοσιονομικών πλαισίων και δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, τότε και οι θεσμοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε έξοδο της Ελλάδας από το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας μέχρι και το τέλος του έτους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή