Χιούγκο Ντίξον: Προϋποθέσεις μιας νέας αρχής

Χιούγκο Ντίξον: Προϋποθέσεις μιας νέας αρχής

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άμεση προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη με το που αναλάβει την πρωθυπουργία θα πρέπει να είναι η μηδενική ανοχή στη διαφθορά στην κυβέρνησή του. Αν το κάνει πράξη αυτό, η χώρα μπορεί να εισέλθει σε έναν πολυετή ενάρετο κύκλο. Υπάρχουν και άλλα πιεστικά θέματα: η επανέναρξη των επενδύσεων, η άρση των capital controls, η έκδοση ενός μακροπρόθεσμου ομολόγου και τελικά η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα που έχει επιβάλει η Ευρωζώνη. Αλλά αν ο νέος πρωθυπουργός δεν αρχίσει να καθαρίζει την κόπρο του Αυγεία της διαφθοράς, δεν θα προκύψει ιδιαίτερο όφελος από όλα τα υπόλοιπα. Η Ελλάδα έως το 2032 απολαμβάνει μία περίοδο χάριτος από την εξυπηρέτηση του μεγαλύτερου μέρους του τεράστιου χρέους της. Οταν το διάστημα αυτό πέσει κάτω από τη δεκαετία (το 2022), οι επενδυτές ίσως να αρχίσουν να ανησυχούν ξανά για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης. Αν έως τότε η χώρα δεν έχει αρχίσει να λύνει τα βαθιά ριζωμένα προβλήματά της, μπορεί να βυθιστεί και πάλι στον φαύλο κύκλο.

Μπορεί να μοιάζει με ηράκλειος άθλος η προσπάθεια επίλυσης των πολυποίκιλων προβλημάτων της χώρας: της πολιτικοποίησης της Δικαιοσύνης, της αναποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, της εμπλοκής των ολιγαρχών στη δημόσια ζωή, της φοροδιαφυγής κ.ο.κ. Αλλά αν ο Μητσοτάκης εδραιώσει την ακεραιότητα στην καρδιά της κυβέρνησης, υπάρχει μία καλή πιθανότητα οι καλές αυτές πρακτικές να διαχυθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Μέρος της λύσης θα είναι η επιλογή έντιμων υπουργών που μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Αλλά ο Μητσοτάκης πρέπει να ενισχύσει αυτό το μήνυμα ξεκαθαρίζοντας σε κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου ότι το παραμικρό ολίσθημα θα οδηγεί σε αποπομπή.

Το μήνυμα μπορεί να γίνει ακόμα πιο σαφές με έναν σύγχρονο κώδικα συμπεριφοράς που θα πρέπει κάθε υπουργός να υπογράψει. Ο κώδικας θα πρέπει να καλύπτει θέματα οικονομικής διαφθοράς, ειλικρίνειας και μη επέμβασης στο δικαστικό σύστημα και σε άλλους ανεξάρτητους κρατικούς φορείς. Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει στη συνέχεια να διορίσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος αδιαμφισβήτητης ακεραιότητας ώστε να παρακολουθεί την εφαρμογή του κώδικα. Για οποιονδήποτε υπουργό υπάρχει υποψία ότι έχει υποπέσει σε παραπτώματα θα γίνεται έρευνα – και αν βρίσκεται ένοχος, θα πρέπει να παραιτείται. Αν δεν λάβει τέτοια μέτρα, ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να κατηγορηθεί για υποκρισία και να χάσει την υποστήριξη. Αλλά αν θέσει το καλό παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπει επιτέλους στον δρόμο του εκσυγχρονισμού.

* Ο κ. Χιούγκο Ντίξον είναι ιδρυτής του Reuters Breaking Views.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή