Ελπίδα για νέο πνεύμα στην πολιτική

Ελπίδα για νέο πνεύμα στην πολιτική

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση και μια επίσης ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Βουλή μάς επιτρέπουν να ελπίσουμε ότι ίσως υπάρξει περίοδος πολιτικής σταθερότητας, που θα επιτρέψει την ουσιαστική βελτίωση της προοπτικής των Ελλήνων. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρήσει γρήγορα σε αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στην ασφάλεια και στην οικονομία, σε πνεύμα ενότητας, όπως αυτό που χθες δήλωσε ότι επιθυμεί, και εάν ο Αλέξης Τσίπρας επιλέξει να διαμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε δύναμη υπεύθυνης αντιπολίτευσης, τότε θα επιτευχθεί η πρώτη και σημαντικότερη «δομική αλλαγή» που έχει ανάγκη η χώρα – η δυνατότητα να υπάρξει συνεννόηση για το καλό όλων των Ελλήνων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει, από τότε που εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ότι πιστεύει στην ανάγκη της Ελλάδας να αλλάξει πορεία, αρκεί να γίνονται οι σωστές κινήσεις με αποφασιστικότητα, συνέπεια και συνέχεια. Η μεταφορά των γραφείων της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς μπορεί να μη φαίνεται σημαντική, αλλά ήταν κίνηση υψηλού συμβολισμού, απόδειξη ότι κάνει πράξη τις κουβέντες του. Η χθεσινή δήλωση, «Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι», ύστερα από ένα διάστημα μεγάλης έντασης και διχασμού, θα είναι σταθμός εάν ο νέος πρωθυπουργός το κάνει πράξη. Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική και κοινωνική σταθερότητα για να μπορέσει η νέα κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, να λύσει χρόνια προβλήματα, να καταπιαστεί με την ανομία, να στηρίξει τους θεσμούς, να διαπραγματευθεί με τους εταίρους, δανειστές και γείτονες. Αυτά όλα απαιτούν συνεννόηση σοβαρών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να δοθεί ελπίδα στους πολίτες ότι τα χειρότερα πέρασαν, ότι θα υπάρξουν δουλειές, οι φόροι θα μειωθούν, οι συντάξεις θα αυξηθούν, οι ξενιτεμένοι νέοι θα επιστρέψουν.

Η ισχυρή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα Βουλή σημαίνει ότι η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα δεν θα αμφισβητηθεί. Αυτός θα έχει την ευθύνη για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει με την πάγια τακτική όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης (να εμποδίζει την κυβέρνηση με κάθε τρόπο) ή εάν θα ασκήσει υπεύθυνη πολιτική ώστε να κυριαρχήσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Δεν θα είναι εύκολο: η παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή θα θυμίζει συνεχώς τη γοητεία του ανεύθυνου λαϊκισμού (την ώρα που η Ν.Δ. δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει παρόμοιο κίνδυνο από τα δεξιά της).

Εάν ο κ. Μητσοτάκης εδραιώσει νέο πνεύμα διακυβέρνησης με σεμνότητα, σοβαρότητα και συναίνεση, με ικανούς υπουργούς, με κινήσεις αποφασιστικές που θα δείξουν ότι ενδιαφέρεται για το καλό όλων των Ελλήνων, ότι δεν εξυπηρετεί φίλους ή φοβάται εχθρούς, τότε οι εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 θα είναι από τις σημαντικές στη μακρά ιστορία μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή