Ριψοκίνδυνο παιχνίδι από Ιράν

Ριψοκίνδυνο παιχνίδι από Ιράν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνονται εκ νέου οι εντάσεις στον Περσικό Κόλπο ύστερα από την προαναγγελία εκ μέρους των ιρανικών αρχών της σημαντικότερης μέχρι σήμερα παραβίασης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εντός των προσεχών ημερών θα ξεπεραστεί το όριο του 3,67%, που έθετε η συμφωνία του 2015 ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου. Πριν από τη συμφωνία που συνομολογήθηκε ανάμεσα στο Ιράν και στις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), οι Ιρανοί παρήγαν εμπλουτισμένο ουράνιο με περιεκτικότητα γύρω στο 20%, ενώ η κατασκευή ατομικών όπλων προϋποθέτει περιεκτικότητα άνω του 90%. «Είμαστε έτοιμοι να εμπλουτίζουμε ουράνιο σε κάθε επίπεδο και σε κάθε ποσότητα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Μπεχρούζ Καμαλβαντί, εκπρόσωπος Τύπου της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Η υπονόμευση της διεθνούς συνθήκης του 2015 άρχισε τον Μάιο του 2018, με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η Τεχεράνη συνέχιζε να τηρεί από την πλευρά της τη συμφωνία, τελευταία όμως εμφανίστηκε απογοητευμένη από την αδυναμία των Ευρωπαίων να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην ιρανική οικονομία.

O Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για εξαιρετικά επικίνδυνο βήμα και κάλεσε τους Ευρωπαίους να επιβάλουν νέες κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. «Ο εμπλουτισμός του ουρανίου γίνεται για έναν και μόνο λόγο, την κατασκευή ατομικών όπλων», υποστήριξε ο Νετανιάχου. Επικριτικές αλλά περισσότερο συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. «Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πλήρως αφοσιωμένο στη συμφωνία (του 2015), το Ιράν οφείλει να σταματήσει αμέσως και να ακυρώσει όλες τις δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις του», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Φόρεϊν Οφις. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε την «παραβίαση» της συμφωνίας από την Τεχεράνη. Ωστόσο, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι το Παρίσι δεν σκέφτεται να ενεργοποιήσει, για την ώρα, τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπει η συμφωνία, κάτι που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες κυρώσεις.

Πάντως, η Τεχεράνη άφησε ανοικτό ένα παράθυρο διαπραγμάτευσης. Με μήνυμά του στο Twitter, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι όλα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του είναι «αναστρέψιμα», υπό την προϋπόθεση ότι οι Ευρωπαίοι θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει έναντι της χώρας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή