Αλλαγή σκηνικού με ευρεία νίκη της Ν.Δ.

Αλλαγή σκηνικού με ευρεία νίκη της Ν.Δ.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο πολιτικό σκηνικό, με ισχυρή εντολή τετραετίας για μεγάλες αλλαγές προς τη Ν.Δ. και τον νέο πρωθυπουργό κ. Κυρ. Μητσοτάκη, προέκυψε από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε αντοχές και παρά την ευρεία σε έκταση ήττα, μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως ο έτερος πόλος ενός νέου δικομματισμού.

Παρά την ανοδική πορεία που είχαν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις πρόσφατες ευρωεκλογές, τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ επέδειξαν αντοχές, ενώ νέο τοπίο διαμορφώνεται στο Κοινοβούλιο σε σχέση με τα μικρότερα κόμματα: σε σχέση με το 2015, δεν εκπροσωπείται πλέον στη νέα Βουλή, εκτός του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ, η Eνωση Κεντρώων.

Αντιθέτως, εκπροσωπούνται η Ελληνική Λύση του κ. Κυρ. Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του κ. Γ. Βαρουφάκη, ενώ «εκτός» εμφανιζόταν να μένει το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής. Με βάση την εικόνα που είχε διαμορφωθεί, ο κ. Μητσοτάκης διασφάλιζε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία έως 158 εδρών, που διαμορφώνει σκηνικό μεγάλης πολιτικής σταθερότητας για εξάντληση της τετραετίας, καθώς με όχημα τη συνταγματική αναθεώρηση υπερβαίνει σε κάθε περίπτωση τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής, ενώ δεν μεσολαβούν άλλες εκλογικές αναμετρήσεις – ευρωεκλογές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αλλαγή σκηνικού με ευρεία νίκη της Ν.Δ.-1

Παράλληλα, με δεδομένο ότι το ΚΙΝΑΛ διαθέτει 22 βουλευτές, μπορεί να υπάρξουν συναινέσεις για αλλαγές άρθρων του Συντάγματος με 180 βουλευτές, αλλά όχι και για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου για την οποία απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ορκιστεί σήμερα, ενώ στις πρώτες του δηλώσεις εμφανίστηκε ενωτικός και ανέφερε πως δεν ζητεί περίοδο χάριτος. Παράλληλα, επανέλαβε τις βασικές του δεσμεύσεις για αποκατάσταση των θεσμών, μείωση φόρων και επενδύσεις. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για υπεύθυνη, αλλά και δυναμική αντιπολίτευση, προάσπισης «των κεκτημένων των προηγούμενων χρόνων». Η ορκωμοσία των βουλευτών της νέας Βουλής έχει προγραμματιστεί για τη μεθεπόμενη Τετάρτη 17 Ιουλίου, ενώ δύο ημέρες αργότερα θα ανοίξει η κοινοβουλευτική διαδικασία επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή