Πόσο «ελεύθερη» είναι άραγε η χώρα;

Πόσο «ελεύθερη» είναι άραγε η χώρα;

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε δυσκολίες που θα δοκιμάσουν όχι μόνο την αποφασιστικότητα αλλά και την αποτελεσματικότητά της, ήταν η χθεσινή επίδειξη δύναμης των «αγνώστων κουκουλοφόρων» στα Εξάρχεια. Και επειδή έχουμε συνηθίσει σε καταδρομικές επιθέσεις, το προσπεράσαμε σχεδόν ως παρωνυχίδα. Μας ανησύχησε λίγο στην αρχή της βραδιάς και ώς το τέλος της το είχαμε σχεδόν ξεχάσει. Εντάξει, κάποιοι (8 με 10 άτομα) όρμησαν σε ένα εκλογικό κέντρο στην οδό Κωλέττη πήραν μια κάλπη με 207 ψήφους και την έκαψαν στην πλατεία Εξαρχείων. Από τους 538 εγγεγραμμένους είχαν ψηφίσει οι 207. Σιγά, και τι έγινε; Μια μικροφασαρία, έτσι για να συντηρηθεί η συνήθης επαναστατική ατραξιόν της περιοχής. Την ερχόμενη Κυριακή θα επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Οι «άγνωστοι κουκουλοφόροι» έστειλαν το μήνυμά τους, η πολιτεία το έλαβε και το αποθήκευσε.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το Ζάππειο ότι η «Ελλάδα που παραδίδουμε δεν έχει σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε. Παραδίδουμε μια χώρα ελεύθερη ξανά». Πόσο «ελεύθερη» είναι άραγε μια χώρα που την ημέρα που οι πολίτες της ασκούν το εκλογικό δικαίωμά τους, σε μια στιγμή δηλαδή που αποτελεί καθοριστικό – συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος, κάποιοι αποφασίζουν να δράσουν ως ανατροπείς. Αμελητέα η έκταση, ανύπαρκτος και ο κίνδυνος; Ετσι, εξάλλου, μάθαμε να μετράμε την κανονικότητα. Καμιά 200αριά το πολύ 300 ψηφοφόροι θα ταλαιπωρηθούν. Δεν είναι και χιλιάδες… Τι κι αν, επί της ουσίας, δεν άσκησαν το εκλογικό δικαίωμά τους, το οποίο, όπως είπε και ο κ. Τσίπρας, είναι «η πεμπτουσία της Δημοκρατίας»; Θα έχουν το περιθώριο να επιστρέψουν την ερχόμενη Κυριακή. «Συμβαίνουν αυτά», μάθαμε να λέμε…

Η νέα κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη δεν παραλαμβάνει απλώς εκτεταμένη ανομία δίπλα στη δέσμευσή της ότι ανάμεσα στις πρώτες κινήσεις της θα είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Παραλαμβάνει και την εδραιωμένη πεποίθηση από την ισχυρή αντιπολίτευση, πλέον, του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ανομία δεν είναι προτεραιότητα και πως η ανάδειξη του φόβου και της ανάγκης για ασφάλεια των πολιτών ταιριάζει σε μια «Δεξιά ατζέντα».

Ο νέος πρωθυπουργός έχει επενδύσει πολιτικά στην απο-ασυλοποίηση των Εξαρχείων, η χθεσινή επίθεση είναι μια υπόμνηση ότι ο πυρήνας του παρακράτους της περιοχής είναι ισχυρός. Η καμένη κάλπη δείχνει ότι τα μικρόβια στην κανονικότητα που έχουν αναπτυχθεί, μέσα στο θερμοκήπιο της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι και ανθεκτικά και τοξικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή