Τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία συγκρότησης του νέου υπουργικού συμβουλίου καθώς ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τα τηλέφωνα προς τα στελέχη που θα αναλάβουν κυβερνητικά καθήκοντα. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί αύριο, ημέρα που έχουν προγραμματιστεί και οι τελετές παράδοσης και παραλαβής των υπουργείων. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, το μόνο που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σε πλήρη σύνθεση –δηλαδή και με τη συμμετοχή των υφυπουργών–, αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη. 

Το υπό συγκρότηση υπουργικό συμβούλιο παραμένει σε ένα βαθμό ως ερώτημα, καθώς υπάρχουν πρόσωπα για τα οποία γνωρίζει μόνο ο κ. Μητσοτάκης. Πηγές που γνωρίζουν, ωστόσο, επιμένουν ότι «η σύνθεση θα είναι ενδιαφέρουσα». Αυτό δεν αφορά μόνο την τοποθέτηση, όπως όλα δείχνουν, του Παναγιώτη Πικραμμένου σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αλλά κυρίως τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν δέκα εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί.

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη-1

Παναγιώτης Πικραμμένος

Το απόγευμα της Δευτέρας, όλες οι πληροφορίες επιβεβαίωναν ότι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα ορκιστεί ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ ο κρίσιμος θώκος του υπουργού Οικονομικών αναμένεται να πληρωθεί από τον Χρήστο Σταϊκούρα, με υφυπουργούς τους Χάρη Θεοχάρη και Απόστολο Βεζυρόπουλο.

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη-2

Στέλιος Πέτσας

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο μέχρι σήμερα διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας αναλαμβάνει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και θα είναι ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη-3

Γιώργος Γεραπετρίτης

Επιπλέον ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη,  Γιώργος Γεραπετρίτης, θα είναι πιθανότατα ο νέος Υπουργός Επικρατείας.

Τα πρόσωπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη-4

Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Διοίκηση και τους ΟΤΑ πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να ορκισθεί ο επίσης στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ  Θοδωρής Λιβάνιος. 

Για το χαρτοφυλάκιο του Υπ. Υποδομών, επικρατέστερος είναι ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ενώ για το υπ. Εθνικής Αμυνας κλειδώνει το όνομα του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης καταλήγει στον βουλευτή Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα.

Ο Άγγελος Συρίγος φέρεται ότι θα τοποθετηθεί στο Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, ως υφυπουργός ή αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ επικρατέστερος για τη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας φέρεται ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης. 

Εκτός από αυτούς, εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα είναι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που θα αναλάβει το υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργείο Επικρατείας με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος οδεύει προς το υπουργείο Εσωτερικών, ο Νίκος Δένδιας είναι «κλειδωμένος» για το ΥΠΕΞ, ο Αδωνις Γεωργιάδης για το υπουργείο Οικονομίας (θα μετονομαστεί σε Επενδύσεων), ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπουργείο Ενέργειας, η Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Παιδείας (με υφυπουργό τη Σοφία Ζαχαράκη), ενώ στο υπουργείο Εργασίας οδεύει ο Γιάννης Βρούτσης. Ερώτημα παραμένουν τα υπουργεία Πολιτισμού και το Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν επίσης τον Βασίλη Κικίλια να οδεύει προς το Υπουργείο Υγείας, ενώ, όπως είναι φυσικό, έως το απόγευμα που θα ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείεται να υπάρξουν μετακινήσεις  της τελευταίας στιγμής.

Μετά το άνοιγμα της Βουλής (στις 17 Ιουλίου), την εκλογή προεδρείου, τις προγραμματικές δηλώσεις και την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη αποτελεί το νομοθετικό έργο, με το οποίο θέλει να δώσει το πρώτο στίγμα διακυβέρνησής του. Και αυτό θα εκπεμφθεί όχι μόνο με το πρώτο νομοσχέδιο για τη δομή και τη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους με στόχο της δημιουργία μιας ισχυρής δομής υποστήριξης του πρωθυπουργικού γραφείου στα πρότυπα της γερμανικής καγκελαρίας, αλλά με το πλέγμα ρυθμίσεων που θα κατατεθούν ταυτόχρονα και θα αφορούν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εργαλεία που θα αλλάζουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων στους δήμους για να μην παραλύσουν εξαιτίας της απλής αναλογικής, αλλά και οι σημειακές παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα. Σχεδόν ταυτόχρονα θα κατατεθεί και το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει και η υπόθεση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς στόχος είναι να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή