Ενίσχυση δικομματισμού

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν διαμορφώθηκε στις λίγες εβδομάδες της θερινής προεκλογικής περιόδου. Ούτε καν μέσα στις εβδομάδες που κύλησαν από τα μέσα της άνοιξης όταν άρχισε η προεκλογική περίοδος των ευρωεκλογών. Η νίκη της Ν.Δ. παγιώθηκε σχεδόν ένα χρόνο πριν, αλλά είχε αρχίσει να προαναγγέλλεται ακόμη νωρίτερα: ήδη μερικούς μήνες μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζαν τα σημάδια ενός μουδιασμένου και αμήχανου εκλογικού ακροατηρίου. Δεν ήταν παράξενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαντλήσει την πρώτη του θητεία σε επτά μόλις μήνες. Από τους πρώτους μήνες του 2016 η Ν.Δ. πήρε ένα δημοσκοπικό προβάδισμα που δεν το έχασε ποτέ.

Σε αυτήν τη διαδρομή μερικοί σταθμοί έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. H εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ. τον Ιανουάριο του 2016 υπήρξε κομβικής σημασίας. Αποτέλεσε το στοιχείο εκείνο που επέτρεψε να διευρυνθεί και να ενοποιηθεί πολιτικά το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Στη συνέχεια, σημαντικό ορόσημο αποτέλεσαν οι πυρκαγιές στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018. Μετά την υπόθεση του δημοψηφίσματος και του τρίτου μνημονίου, ήταν η πρώτη σοβαρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνθετο επίπεδο της ουσιαστικής αντιμετώπισης και της επικοινωνιακής διαχείρισης ενός προβλήματος. Επιπλέον, τα γεγονότα εκείνα υπονόμευσαν την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα ως αποτελεσματικού πρωθυπουργού και ακύρωσαν επικοινωνιακά τη στρατηγική «του τέλους των μνημονίων» πάνω στην οποία η κυβέρνηση είχε επενδύσει.

Τέλος, σημαντικός σταθμός υπήρξε η συμφωνία των Πρεσπών. Ιδιαίτερα η πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο πόλεμος με τον Πάνο Καμμένο και ο τρόπος διαχείρισης της κατάστασης εντός του Κοινοβουλίου με τις μετακινήσεις βουλευτών από διάφορες κατευθύνσεις έδωσε ένα δημοσκοπικό χτύπημα στο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που προσπαθούσε να ανακάμψει μετά την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ο νικητής των εκλογών έδειχνε δεδομένος – το μόνο ζητούμενο ήταν η διαφορά.

Ομως, η νίκη της Ν.Δ. δεν προκάλεσε μεγάλη ήττα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο – η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται σήμερα, δικαιολογημένα, απολύτως ανακουφισμένη, αν όχι χαρούμενη. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως αυτός αποτελεί τον αναμφισβήτητο δεύτερο ισχυρό πόλο του κομματικού συστήματος – μια επιτυχία του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Η επόμενη μέρα σηματοδοτεί την επιστροφή ενός δικομματισμού με τον οποίο εξοικειωθήκαμε στη μεταπολίτευση. Αυτό είναι μάλλον μια κακή είδηση για τα μικρότερα κόμματα του Κοινοβουλίου.

* Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή