Διόρθωση στο Χρηματιστήριο λόγω της τραπεζικής βουτιάς

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο λόγω της τραπεζικής βουτιάς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι θετικές εκθέσεις των διεθνών οίκων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, των ομολόγων και των μετοχών μετά την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να έπεσαν «βροχή» στην αγορά, ωστόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών αποφάσισε να ακολουθήσει το γνωστό ρητό «αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση», όπως είχαν προβλέψει άλλωστε πολλοί αναλυτές, μετά το ισχυρό ράλι που προκάλεσαν οι προσδοκίες για το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, ειδικά από τις ευρωεκλογές.

Η άνοδος του Χ.Α. έφτανε το 46% από τις αρχές του έτους και ήταν λογικό οι επενδυτές να βρουν ευκαιρία για ρευστοποιήσεις των βραχυπρόθεσμων κερδών τους, έτσι ώστε να γεμίσουν… δυνάμεις και να ξαναμπούν στην αγορά, ακολουθώντας το επόμενο κύμα ανόδου που αναμένεται να έλθει, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αρκεί η κυβέρνηση να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις. Οπως σημείωσε η Beta Securities, η αγορά είχε κάθε λόγο να διορθώσει, να αναμείνει και να γίνει πιο επιλεκτική ενόψει των γεγονότων που έχει μπροστά της. Η αγοραστική επιμονή και η ήπια αλλαγή κερδισμένων θέσεων έδειξαν ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα στο περιθώριο που αναζητεί τη στιγμή της αδυναμίας για να τοποθετηθεί, απορροφώντας την προσφορά.

Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε πως οι αυξημένες συναλλαγές «μεταφράζονται» από εγχώριους χρηματιστηριακούς παράγοντες ως πιθανό κλείσιμο short θέσεων από τα funds.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,84%, στις 878,17 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 877,35 και των 900,31 μονάδων, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 92,49 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,15%, στις 2.203,05 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,92%, στις 1.345,26 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε «βουτιά» 6,09%, στις 786,72 μονάδες. Από τις τράπεζες, αλλά και από το σύνολο του FTSE 25, τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Πειραιώς με πτώση 7,10%. Ακολούθησαν οι Alpha Bank με πτώση 6,78%, η Εθνική στο -5,81% και η Eurobank στο -5,06%.

Πάντως, η Alpha Finance σε νέα έκθεσή της συστήνει στους επενδυτές την αγορά των τραπεζικών μετοχών στις διορθώσεις. Οι αποτιμήσεις τους, όπως επισημαίνει, πρέπει να μειωθούν από τα πρόσφατα υψηλά για να προσελκύσουν ένα νέο κύμα ενδιαφέροντος, καθώς το discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε σημαντικά (από 70% σε λιγότερο από 40%). Εάν δεν υπάρξει κάποια αρνητική πολιτική εξέλιξη αλλά και χαμηλότερη από την εκτιμώμενη τιμολόγηση των NPEs, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η επενδυτική περίπτωση για τις ελληνικές τράπεζες έχει αλλάξει σε «αγορά στις βουτιές» από τις «πωλήσεις στη δύναμη της αγοράς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή