Γερμανικό «όχι» σε αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία

Γερμανικό «όχι» σε αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το Βερολίνο απέρριψε χθες το αίτημα των ΗΠΑ να στείλει η Γερμανία χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, ώστε Γερμανοί στρατιώτες να αντικαταστήσουν τους Αμερικανούς που αποχωρούν. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι η γερμανική συνεισφορά στον πόλεμο κατά του ISIS περιλαμβάνει αναγνωριστικές επιχειρήσεις και εναέριο ανεφοδιασμό, «αλλά, ως γνωστόν, όχι χερσαίες δυνάμεις».

Η γερμανική δύναμη που εδρεύει στην αεροπορική βάση Αλ Αζράκ της Ιορδανίας περιλαμβάνει το πολύ 800 άνδρες, ενώ η θητεία της λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2019. Λόγω τραυματικών εμπειριών του παρελθόντος, κάθε αποστολή γερμανικών δυνάμεων έξω από τα σύνορα της χώρας παίρνει ειδική άδεια από τη Βουλή, η οποία παρακολουθεί τη δράση της. Οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να συγκατανεύσουν σε παράταση της γερμανικής συμμετοχής στον συνασπισμό κατά του ISIS. Δεν είναι γνωστό αν οι Σοσιαλδημοκράτες άλλαξαν γνώμη μετά την επίσκεψη του απεσταλμένου του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Επιδιώκοντας να υλοποιήσει την εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, ο Τζέφρι αναζητεί αντικαταστάτες. Από το Βερολίνο ζήτησε εκπαιδευτές, υπευθύνους επιμελητείας και τεχνικό προσωπικό για την ενίσχυση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), της κουρδικής πολιτοφυλακής που τον Μάρτιο κατέκτησε το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών.

«Η αποστολή δυνάμεων του γερμανικού στρατού στη Συρία θα ήταν πολιτικά δύσκολη από πολλές σκοπιές», σημείωσε η εφημερίδα «Ζιντόιτσε». «Η Τουρκία θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG παράρτημα του απαγορευμένου PKK και έχει απειλήσει κατ’ επανάληψιν τους Κούρδους με εισβολή. Επιπλέον, στον συριακό εμφύλιο εμπλέκεται και το Ιράν και υπάρχει κίνδυνος τα στρατεύματα της συμμαχίας κατά του ISIS να εμπλακούν στην αναμέτρηση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν», προσέθεσε η εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της συνέχισης ή όχι της αποστολής των γερμανικών Tornado στη Συρία είναι μόνο ένα από αυτά που διχάζουν τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό. Σε όλο και περισσότερους τομείς πολιτικής, οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι θα ωφελούνταν από τη διάρρηξη των κυβερνητικών δεσμών. Απευθύνοντας προειδοποίηση προς τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι, αν οι Σοσιαλδημοκράτες αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν τον τρόπο να συνεχίσουν να κυβερνούν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή