Νέο κόμμα κατά του Ερντογάν

Νέο κόμμα κατά του Ερντογάν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνοντας τις επίμονες φήμες των τελευταίων μηνών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν έκανε χθες το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα, ανακοινώνοντας την παραίτησή του από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Στη σχετική δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Μπαμπατζάν, ο οποίος είχε διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών, καθώς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΑΚΡ, επικαλέστηκε «βαθιές διαφορές» για την πορεία του κόμματος και την ανάγκη ενός «νέου οράματος» για την Τουρκία. Τόνισε, επίσης, ότι χρειάζεται να κατοχυρωθούν «τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προχωρημένη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», παίρνοντας αποστάσεις από τις αυταρχικές ροπές της προεδρίας Ερντογάν.

Οι εσωτερικές ρωγμές στο ΑΚΡ άρχισαν να διευρύνονται με την απόφαση του Ερντογάν να αλλάξει το σύνταγμα, καθιερώνοντας εκτελεστική προεδρία. Οι ρωγμές μετατράπηκαν σε ρήγματα ύστερα από την ήττα του ΑΚΡ στις μεγαλύτερες πόλεις κατά τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου και την απόφαση του Ερντογάν να προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αποστασιοποιήθηκε από το ΑΚΡ τον Μάιο, καταδικάζοντας αυτή την άτυχη, όπως αποδείχθηκε, επιλογή του Ερντογάν και όλα δείχνουν ότι θα στηρίξει την προσπάθεια του Μπαμπατζάν.

Καθώς η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε ασταθή κατάσταση και η κοινωνική δυσφορία διογκώνεται, όπως έδειξε η βαριά ήττα του ΑΚΡ στις επαναληπτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης στις 23 Ιουνίου, η συγκρότηση νέου κόμματος έρχεται να προστεθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν. Αν ακολουθήσουν το εγχείρημα αρκετοί βουλευτές του ΑΚΡ, το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, τον οποίο εξασφαλίζει μέχρι σήμερα χάρη στη συμμαχία του με το υπερεθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ.

Χωρίς Νταβούτογλου

Πάντως, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επίσης έχει αποστασιοποιηθεί από το ΑΚΡ, δεν φαίνεται πρόθυμος να ενταχθεί στο υπό δημιουργία νέο κόμμα. Κύκλοι προσκείμενοι στον Νταβούτογλου άφηναν να εννοηθεί ότι σκοπεύει να δημιουργήσει δική του πολιτική κίνηση. Στο μεταξύ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι συνεχίζεται η προετοιμασία για την αποστολή των ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία, θέμα το οποίο συζήτησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν το Σαββατοκύριακο. Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος ταξίδεψε στο Σεράγεβο για να λάβει μέρος σε σύνοδο κορυφής των βαλκανικών κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή