Οι επενδυτές τιμώρησαν τον αυταρχισμό του Ερντογάν

Οι επενδυτές τιμώρησαν τον αυταρχισμό του Ερντογάν

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σφυροκόπημα δέχθηκαν χθες από τους επενδυτές τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει, το Σάββατο, τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, υπονομεύοντας σοβαρά την εμπιστοσύνη των αγορών προς τη νομισματική πολιτική της μεγαλύτερης οικονομίας της Μέσης Ανατολής. Αιτία της αποπομπής του Μουράτ Τσετίνκαγια ήταν η άρνησή του να μειώσει τα τουρκικά επιτόκια δανεισμού, όπως πιέζει ασφυκτικά ο Ερντογάν, τη στιγμή που η τουρκική λίρα δέχεται πολύ έντονες πιέσεις, ενώ ο πληθωρισμός είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερος από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Η τουρκική λίρα έφτασε χθες να υποχωρεί μέχρι και 3% έναντι του δολαρίου, ενώ αργότερα περιόρισε σχετικά τις απώλειες στο 1,6%. Το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε με τη μεγαλύτερη υποχώρηση του τελευταίου μήνα και έκλεισε τελικά με πτώση 0,94%, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Παράλληλα, η απόδοση του τουρκικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες στο 16,46% από 15,72% την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για την αναμενόμενη αντίδραση των αγορών στην απόφαση Ερντογάν να διατρανώσει πως η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και πως δεν λαμβάνει αποφάσεις με βάση καθορισμένους στόχους, π.χ. επίπεδο πληθωρισμού ή απασχόλησης, αλλά με βάση τις επιθυμίες του Τούρκου προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση που είχε ο Ερντογάν το Σάββατο λίγες ώρες μετά την απόλυση του Τσετίνκαγια επεσήμανε σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ότι πολιτικοί και γραφειοκράτες πρέπει να υποστηρίξουν την (ομολογουμένως πρωτότυπη) ιδέα του ότι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού ενισχύουν τον πληθωρισμό αντί να τον μειώνουν.

Επίσης ο Ερντογάν δήλωσε στην ίδια συνάντηση πως θα υποστούν συνέπειες όσοι αψηφήσουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμου αξιωματούχου στο Bloomberg. «Απολύοντας τον Τσετίνκαγια, ο Ερντογάν υπενθύμισε στους πάντες ποιος είναι επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής», σχολίασε ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank. Η έξωση Τσετίνκαγια ήρθε μετά την εικαζόμενη άρνησή του να παραιτηθεί ύστερα από ανεπίσημο αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης. Οι σχέσεις μεταξύ του Τούρκου κεντρικού τραπεζίτη και του προέδρου Ερντογάν υποχώρησαν στο ναδίρ μετά την προηγούμενη συνεδρίαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας στις 12 Ιουνίου, οπότε ο Τσετίνκαγια αρνήθηκε να μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού από το 24%, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η κίνηση Ερντογάν δείχνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση της Τουρκίας με ακόμη περισσότερο δανεισμό, επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και χαλαρή νομισματική πολιτική. Ο Ερντογάν έχει επικρίνει πολλάκις την κεντρική τράπεζα για τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, λέγοντας ότι πνίγουν την ανάπτυξη. Τον Ιούνιο, ο Ερντογάν είχε παραπονεθεί δημοσίως ότι, αν και η αμερικανική Fed πλησιάζει όλο και πιο πολύ στη στιγμή όπου θα μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού, «στη χώρα μου το βασικό επιτόκιο δανεισμού είναι 24%, αυτό είναι απαράδεκτο». Tο «έγκλημα» του Τσετίνκαγια ήταν να αρνηθεί να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού, λέει ο Γουίν Θιν, αναλυτής της Brown Brothers Harriman. «Τώρα γνωρίζουμε όλοι ποιoς ελέγχει πραγματικά τη νομισματική πολιτική», προσθέτει. 

Το δίλημμα του διαδόχου

Τώρα το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται στην επόμενη συνεδρίαση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, στις 25 Ιουλίου. Ο Μουράτ Ουιζάλ, μέχρι το Σάββατο υποδιοικητής της κεντρικής τράπεζας και πλέον ο νέος επικεφαλής της, θα πρέπει να αισθάνεται ήδη την καυτή ανάσα των αγορών αλλά και να ηχούν ακόμη στα αυτιά του οι απειλές Ερντογάν. Η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Τουρκία τον Ιούνιο στο 15,72% (από 18,71% τον Μάιο), ενδεχομένως να επέτρεπε στην κεντρική τράπεζα να μειώσει ελαφρώς τα επιτόκια δανεισμού, ώστε να δώσει μιαν ανάσα στην τουρκική οικονομία χωρίς να διακινδυνεύσει έντονη αντίδραση των επενδυτών. Πλέον, με την παρέμβαση Ερντογάν να έχει υπονομεύσει καίρια την αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ενδεχόμενη απόφαση για μείωση των επιτοκίων δανεισμού θα θεωρηθεί επιβεβαίωση ότι ο Ερντογάν είναι αυτός που καθορίζει τη νομισματική πολιτική. Αλλωστε, ο Τσετίνκαγια είχε δεχθεί πολύ έντονες επικρίσεις από τους επενδυτές πέρυσι τον Αύγουστο, όταν η τουρκική λίρα είχε φτάσει να υποχωρεί μέχρι και 50% έναντι του δολαρίου, εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Τελικά, ο Τσετίνκαγια είχε αυξήσει, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, τα επιτόκια δανεισμού κατά 625 μονάδες βάσης (6,25%) καταφέρνοντας με μεγάλη δυσκολία να ελέγξει τον πληθωρισμό, αλλά όχι προτού αυτός αυξηθεί στο 20,7%. Ο δε Ουιζάλ δήλωσε πως θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή