Οι 21 εξωκοινοβουλευτικοί της νέας κυβέρνησης

Οι 21 εξωκοινοβουλευτικοί της νέας κυβέρνησης

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 21 εξωκοινοβουλευτικοί  (υπουργοί και υφυπουργοί) αποτελούν το 40% του νέου υπουργικού συμβουλίου:

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη: έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες στον τομέα εξάρθρωσης της τρομοκρατίας, καθώς επί υπουργίας του στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης (2002) και Προστασίας του Πολίτη (2010) εξαρθρώθηκαν η 17 Νοέμβρη, ο ΕΛΑ και ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης: είναι απόφοιτος του Harvard και από το 2015 διευθυντής ερευνών του οργανισμού έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Λίνα Μενδώνη, υπουργός Πολιτισμού: από το 1999 έως το 2004 κατείχε τη θέση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι δρ Αρχαιολογίας και εργάζεται από το 1988 στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος: έχει μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα.

Θόδωρος Σκυλακάκης, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική: είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014 καθώς και αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων από το 2003 έως το 2006. Από το 2014 είναι πρόεδρος της Δράσης.

Γιάννης Τσακίρης, υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για τις επενδύσεις και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα: είναι ένας από τους πλέον ειδικούς στην Ελλάδα σε θέματα επιχειρηματικών συμμετοχών, ενώ από το 2006 είναι στέλεχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου: από το 2016 είναι γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Στα 35 χρόνια εργασιακής εμπειρίας του, έχει συμβάλει στην αναδιοργάνωση και στον εξορθολογισμό λειτουργίας εταιρειών.

Κώστας Φραγκογιάννης, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια: έχει διατελέσει για πάνω από 30 χρόνια ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους, ενώ μέχρι σήμερα ήταν διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Chipita.

Αντώνης Διαματάρης, υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα του απόδημου ελληνισμού: είναι ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα», μιας από τις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εφημερίδες των Ελλήνων της διασποράς.

Λευτέρης Οικονόμου, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα αντεγκληματικής πολιτικής και σωφρονιστικού συστήματος: είναι αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την περίοδο της αρχηγίας του (2009-2011), εξαρθρώθηκε ο «Επαναστατικός Αγώνας», δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και αναβαθμίστηκε η Αμεση Δράση.

Αλκιβιάδης Στεφανής, υφυπουργός Αμυνας: είναι πρώ-ην αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού και απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμυνας (National Defense University-NDU) στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, όπου απέκτησε MBA στις Στρατηγικές Ασφαλείας.

Σοφία Ζαχαράκη: υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής: είναι απόφοιτη του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και στη Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών.

Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης: ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ και σύμβουλος μεταρρυθμίσεων του κ. Μητσοτάκη.

Βασίλης Κοντοζαμάνης, υφυπουργός Υγείας: έχει διατελέσει πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και γενικός γραμματέας Υγείας.

Γεράσιμος Θωμάς, υφυπουργός Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων: είναι αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI).

Δημήτρης Οικονόμου, υφυπουργός αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος: είναι καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.

Δημήτριος Κράνης, υφυπουργός Δικαιοσύνης: υπήρξε ανώτατος δικαστικός λειτουργός, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και γενικός διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών: θα αναλάβει τη διαμόρφωση του νέου εκλογικού νόμου. Διετέλεσε γ.γ. του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί υπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη. Μέχρι σήμερα ήταν διευθυντής πληροφορικής του κόμματος και επικεφαλής της ψηφιακής καμπάνιας των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών.

Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα θέματα ψηφιακής στρατηγικής: είναι στέλεχος επιχειρήσεων, μέχρι πρόσφατα περιφερειακός διευθυντής ΝΑ Ευρώπης της Google.

Ακης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, ήταν γενικός διευθυντής του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι πρόσφατα.

Στέλιος Πέτσας, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος: την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή