Μιχάλης Μπλέτσας: Δεν υπάρχουν περιθώρια πανηγυρισμών

Μιχάλης Μπλέτσας: Δεν υπάρχουν περιθώρια πανηγυρισμών

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε ξεκάθαρα την Κυριακή. Διεύρυνε την απήχηση του κόμματός του προς τα αριστερά κρατώντας τη συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του προς τα δεξιά. Tο αποτέλεσμα φέρει έντονη την προσωπική του σφραγίδα. Τηρουμένων των αναλογιών, κερδισμένος βγήκε και ο Αλέξης Τσίπρας. Επιστρατεύοντας το αδιαμφισβήτητο «ταλέντο» του να λέει μεγάλα ψέματα χωρίς το ίχνος δισταγμού και επιστρατεύοντας μια σειρά από ανούσια αλλά ακόμα ισχυρά αντιδεξιά ταμπού, κέρδισε τις εντυπώσεις στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, συσπειρώνοντας το ακροατήριό του. Το τελικό αποτέλεσμα τον εδραιώνει ως τον δεύτερο πόλο του πολιτικού μας συστήματος και τοποθετεί την επιστροφή στην κανονικότητα ενός διπόλου που σέβεται την αστική δημοκρατία στο απώτερο μέλλον.

Οπως είπε έμπειρος στην πολιτική φίλος, το ΚΙΝΑΛ εδραιώνεται σαν το ΚΚΕ της Kεντροαριστεράς. Παραμένει προσκολλημένο σε ταμπού και δόγματα που έχουν ξεπεραστεί οριστικά από την πραγματικότητα.

Η απουσία της Χρυσής Αυγής από την επόμενη Βουλή είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη εξέλιξη. Δείχνει ωρίμανση της κοινωνίας, χωρίς να εκλείπουν όμως τάσεις ιπτάμενων γαϊδάρων (ΜέΡΑ25) και θαυματουργών ακροδεξιών μαντζουνιών (Ελληνική Λύση).

Η επόμενη μέρα δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμών. Το πεδίο είναι σπαρμένο με νάρκες, οι οποίες θα χρειαστούν γρήγορους, επιδέξιους και κυρίως τολμηρούς χειρισμούς, σε περιβάλλον σκληρής αντιπολίτευσης. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, ειδικά των κεντρώων ψηφοφόρων οι οποίοι ήταν καθοριστικοί για τη νίκη της Ν.Δ. Η νέα κυβέρνηση, λόγω της ιδεοληψίας και της ανικανότητας της προκατόχου της, μπορεί να ολοκληρώσει και να καρπωθεί πολλές μεταρρυθμίσεις και έργα που έχουν μείνει στη μέση. Επίσης, μια σειρά από θέματα ώριμα στη συνείδηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας (πανεπιστήμια, ασφάλεια, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα) μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα, αποδίδοντας πολιτικά οφέλη. Εκείνο που δεν θα πρέπει να ξεχνάει η κυβέρνηση όμως είναι (παραφράζοντας) ότι «it’s the institutions, stupid» – η ανόρθωση των θεσμών είναι που θα εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία της χώρας. Και η πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα προϋποθέτει όραμα, προτεραιότητα της στρατηγικής έναντι του τακτικισμού αλλά και τη μεγαλοθυμία να αφήνεις έργα τα οποία θα καρπωθεί ο επόμενος.

* Ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας είναι διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή