Από τον οίκο Ηermès στην Υδρα… Ο Νικολά Τουρτ παρουσιάζει τη νέα δουλειά του

Από τον οίκο Ηermès στην Υδρα… Ο Νικολά Τουρτ παρουσιάζει τη νέα δουλειά του

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στο Παρίσι, επιδραστική κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος, μα κυρίως ερωτευμένη με την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της ζωγράφου Γιάννη Κόττη, η Πολίν Σιμόν είναι ξεχωριστή περίπτωση. Μεσούσης της ελληνικής κρίσης, αποφάσισε να ιδρύσει έναν καλλιτεχνικό θεσμό στην Υδρα, ώστε να βοηθήσει όχι μόνον τους συμπατριώτες μας δημιουργούς, αλλά και τους νέους εικαστικούς της Μεσογείου. Αυτοί, σε αντίθεση με συνομηλίκους τους που κάνουν καριέρα σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης ή στην Αμερική, όσο ταλέντο και αν διαθέτουν χρειάζεται να προσπαθήσουν πολύ περισσότερο για να προωθήσουν την δουλειά τους. Καλύπτοντας για χρόνια το ρεπορτάζ στο πεδίο αυτό, η Πολίν Σιμόν ήξερε πως δεν υπάρχει ισότητα στις ευκαιρίες.

Από τον οίκο Ηermès στην Υδρα… Ο Νικολά Τουρτ παρουσιάζει τη νέα δουλειά του-1

Η εγκατάσταση θα παρουσιαστεί στην πλατεία Μακαρίου στην Υδρα.

Ετσι, έφτιαξε  το 2014 τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Hydra for Artists of the Mediterranean (HYam), που απονέμει ένα καλλιτεχνικό έπαθλο. Εκτός από τη χρηματική αμοιβή, περιλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων για να φιλοξενηθεί το έργο του νικητή  στην Υδρα, αλλά και την παρουσίασή των έργων που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό σε έκθεση στο Παρίσι. Δραστήρια, βρήκε μόνη της χορηγούς και γενικά λειτουργεί ως άνθρωπος-ορχήστρα για να καλύψει όλες τις ανάγκες που προκύπτουν. Τον Ιούλιο του 2016 βραβεύθηκε το πρότζεκτ «The New Green Part 2, Η αναμονή». Επρόκειτο για μια  εγκατάσταση στα βράχια της Υδρας από τη Μαρία Τσάγκαρη, νικήτρια της πρώτης χρονιάς του βραβείου ΗΥam, που ήταν αφιερωμένη στην ελληνοκυπριακή νεανική καλλιτεχνική σκηνή. Τον Ιούλιο του 2018, είδαμε το έργο «Atlasouna» (Ο δικός μας Ατλας), γλυπτό- εγκατάσταση  από τον Μαροκινό Αμπντελαζίζ Ζερού. Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Υδρας θεσμοθέτησε και τον χώρο της πλατείας Μακαρίου ως το μέρος που θα φιλοξενεί την εγκατάσταση του ΗΥam.

Από τον οίκο Ηermès στην Υδρα… Ο Νικολά Τουρτ παρουσιάζει τη νέα δουλειά του-2

Η Γαλλίδα Πολίν Σιμόν θέσπισε το εικαστικό έπαθλο.

Εκτός από το βραβείο που απονέμεται κάθε δύο έτη, ο ΗΥam κάνει πλέον ανάθεση σε ένα Γάλλο καλλιτέχνη  ώστε να δημιουργήσει στην ενδιάμεση χρονιά, ένα έργο, εμπνευσμένο από την Υδρα. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα δούμε τη βίντεο εγκατάσταση του Νικολά Τουρτ, «Μάρτυς». 

Γεννημένος το 1977, ο  καλλιτέχνης ζει στη Λιλ, αλλά παρουσιάζει τη δουλειά του σε παρισινή γκαλερί. Στα πεπραγμένα του έχει συνεργασία με τον οίκο Ηermès, που ξεχώρισε από νωρίς το ταλέντο του στο να φτιάχνει εικόνες που κυριαρχούν στο βλέμμα.

Ο Τουρτ συμμετείχε επίσης σε πολλές ατομικές εκθέσεις στη Γαλλία. Το αφιέρωμά του θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή