Τα αυτονόητα και τα ανεξέλεγκτα

Τα αυτονόητα και τα ανεξέλεγκτα

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές ορκίζεται η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση της χώρας ύστερα από δέκα χρόνια και η πρώτη που ξεκινάει χωρίς την απειλή να μην πάρει τη δόση από τους δανειστές και χρεοκοπήσουμε. Η περίοδος χάριτός της έληξε από χθες, με την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού. Βλέπετε, ζούμε σε άγριες εποχές. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Τα πράγματα που καλείται να πετύχει η νέα κυβέρνηση είναι πολλά και πολύ σοβαρά, ξεκινώντας από τα πολύ άμεσα, όπως για παράδειγμα από το να εξασφαλίσει ότι θα έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα το καλοκαίρι. Επιπλέον, πρέπει να «φέρει την ανάπτυξη». Οχι σε τρία χρόνια – χθες. Πρέπει να ξεμπλοκάρει τις επενδύσεις που έχουν «αρχίσει» και να προσελκύσει νέες από το εξωτερικό και από το εσωτερικό, για να ανοίξουν πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές. Για να το κάνει αυτό, πρέπει να καταπολεμήσει τα εμπόδια που κάνουν τις επενδύσεις να κολλάνε και τους επίδοξους επενδυτές να φεύγουν τρέχοντας. Να καταπολεμήσει την αδιανόητη γραφειοκρατία, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, την πολύ υψηλή φορολογία και τις πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Η Ελλάδα είναι 72η στον δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν και 106η στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας του Heritage Foundation. Πρέπει να ανέβει στο τοπ-40 του πρώτου δείκτη και στο τοπ-60 του δεύτερου τουλάχιστον, μαζί με τις Ισπανίες και τις Πορτογαλίες που είναι ήδη εκεί και αναπτύσσονται.

Πρέπει άμεσα επίσης να λύσει τα προβλήματα της Παιδείας. Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν καμία σύνδεση με την αγορά εργασίας, ούτε και καμία ιδιαίτερη στόχευση στο να καλύπτουν τις ανάγκες της εποχής. Περίπου ένας στους τρεις Ελληνες μαθητές λυκείου σήμερα είναι ανίκανος να κατανοήσει τι λέει ένα κείμενο ή βασικές μαθηματικές έννοιες, σύμφωνα με την εξέταση της PISA. Και η χώρα μας είναι τραγικά πίσω από τους ευρωπαϊκούς στόχους της Βαρκελώνης, για τη συμμετοχή των παιδιών προσχολικής ηλικίας σε δομές προσχολικής αγωγής.

Μαζί με αυτά, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα μικρά και μεγάλα αυτονόητα πράγματα που πρέπει να γίνουν, πολλά εκ των οποίων περιέχονταν και στα μνημόνια (όπως οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγιο). Αλλες χώρες, ακόμα και του επονομαζόμενου αναπτυσσόμενου κόσμου, έχουν ήδη όλες τις διαδικασίες του κράτους προσβάσιμες online, αλλά εμείς ακόμα πηγαινοφέρνουμε χαρτιά σε δημόσιες υπηρεσίες. Οι Ελληνες εξαγωγείς πρέπει να περάσουν ολόκληρη γραφειοκρατική μανούβρα για να πάνε δύο δείγματα των προϊόντων τους σε διεθνείς εκθέσεις. Στα νησιά υπάρχουν έτοιμες μονάδες αφαλάτωσης που δεν λειτουργούν. Η λίστα είναι τεράστια και είναι αποκαρδιωτική. Και αναδεικνύει τρία ευρύτερα προβλήματα.

Πρώτον, ότι η χώρα μας είναι ήδη πάρα πολύ πίσω και έχει ακόμα σε εκκρεμότητα θέματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί δεκαετίες πριν. Δεύτερον, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για μια ελληνική κυβέρνηση να τα λύσει όλα ή, έστω, τα πιο επείγοντα. Μπορεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, με φρέσκια λαϊκή εντολή, που έχει έτοιμα βασικά νομοσχέδια και τον περισσότερο κόσμο στα καλοκαιρινά μπάνια για να περάσει όσα περισσότερα προλαβαίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, να το καταφέρει σε κάποιο βαθμό. Μπορεί και όχι.

Το τρίτο όμως είναι το σοβαρότερο.

Ολα αυτά τα προβλήματα είναι πράγματα αυτονόητα, παθογένειες γνωστές. Είναι βασικά, τεχνικά ζητήματα. Αλλά τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας είναι άλλα. Το δημογραφικό, που δεν λύνεται μόνο με νηπιαγωγεία και επιδόματα· οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που τις ζούμε ήδη και θα τις ζούμε ολοένα και πιο έντονα, τόσο στη δική μας χώρα όσο και στην ευρύτερη γειτονιά μας· η προσαρμογή στις αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες στην εργασία, στην εκπαίδευση, στη δομή της οικονομίας και στις κοινωνίες· οι συνέπειες των διευρυνόμενων οικονομικών ανισοτήτων. Τουλάχιστον μέρος του πολιτικού προσωπικού μας θα έπρεπε να ασχολείται με αυτά τα μεγάλα θέματα, που δεν αποτελούν απλά προβλήματα, αλλά ζήτημα ταυτότητας, μέρος του πού τοποθετούμε την Ελλάδα στον πλανήτη σήμερα και στο μέλλον. Είναι πιθανό, καθώς και αυτή η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ασχοληθεί άμεσα με τα τετριμμένα και τα αυτονόητα, εκείνα, τα μεγάλα, να μπουν πάλι στην άκρη για αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή