Η Βρετανία «έκοψε» από διεθνές συνέδριο ΜΜΕ τα ρωσικά RT και Sputnik – Η αντίδραση της Μόσχας

Η Βρετανία «έκοψε» από διεθνές συνέδριο ΜΜΕ τα ρωσικά RT και Sputnik – Η αντίδραση της Μόσχας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik δεν θα συμμετάσχουν στο διεθνές συνέδριο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο καθώς δεν διαπιστεύτηκαν από την βρετανική κυβέρνηση «εξαιτίας του ενεργού ρόλου τους στην παραπληροφόρηση» όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Πολλοί υπουργοί και σχεδόν χίλιοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών θα λάβουν μέρος σε αυτό το συνέδριο –με συνδιοργανωτή τον Καναδά– που θα διεξαχθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

«Η άρνηση των βρετανικών αρχών να διαπιστεύσουν το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik είναι παραλογισμός και υπονομεύει το κύρος της διοργάνωσης», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, εκφράζοντας την λύπη του για το γεγονός.

«Αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα ψευτοσυνέδριο, καμία σοβαρή συζήτηση περί ελευθερίας του τύπου δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιες συνθήκες, όταν απαγορεύουν σε δημοσιογράφους να συμμετάσχουν», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «αυτό που συμβαίνει είναι η πιο έντονη εκδήλωση του παραλογισμού». Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου είπε επίσης ότι ο παραλογισμός αυτός σε μερικές χώρες, αλλά και στην Βρετανία «αποκτά συστηματικό και παρατεταμένο χαρακτήρα».

Σχολιάζοντας την απόφαση για το RT, η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο εκτίμησε ότι ισοδυναμεί με «πολιτική διάκριση».

Η άρνηση χορήγησης διαπίστευσης έρχεται μετά από «μια πολύμηνη εκστρατεία δυσφήμισης»  εκ μέρους των βρετανικών αρχών, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η πρεσβεία, αναφερόμενη στη στάση που τηρεί το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, το Ofcom, απέναντι στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι. Τον περασμένο Δεκέμβριο το Ofcom έκρινε ότι το RT παραβίασε τον κανόνα περί αμεροληψίας, στο ρεπορτάζ του για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι, τον Μάρτιο του 2018.

Η «Διεθνής Διάσκεψη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης» έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία των μμε σε θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων και με το φαινόμενο των fake news. Η δικηγόρος και αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αμάλ Κλούνεϊ θα συμμετάσχει σε μια συνάντηση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τρόπους για την προστασία των δημοσιογράφων.

Οι μοναδικές τρεις χώρες που δεν έχουν προσκληθεί είναι η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Βενεζουέλα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή